Nu există dovezi care să ateste eficiența dezinfectării străzilor (folosind dezinfectanți, produse de curățare, indiferent de metoda de aplicare) în combaterea COVID-19, transmit Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, în campanie de informare derulată în contextul pandemiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform sursei citate, pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a coronavirusului, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic.

Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului.

Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și eficiența acestuia în distrugerea virusului pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii.

În ultimele două săptămâni, primăriile mai multor orașe au început dezinfectarea străzilor.

Și în București, primăriile de sector au început să dezinfecteze străzile, locurile de joacă și scările de bloc, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Pentru spălarea străzilor, majoritatea primăriilor folosesc detergent sau apă cu clor și mai rar peroxid de hidrogen. Pentru scările de bloc se folosește peroxid de hidrogen sau alți dezinfectanți în principal pe bază de clor.

Organizația Mondială a Sănătății spunea că se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, iar în acest moment nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.