Comisia Europeană a aprobat vineri solicitările făcute de țările Uniunii și Marea Britanie de a scuti temporar, de la plata taxelor vamale și a TVA, importul de dispozitive medicale și echipamente de protecție pentru a ajuta la combaterea epidemiei de coronavirus, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre bunurile care intră în regim de duty-free se numără măștile, kit-urile de testare și ventilatoarele medicale.

Măsura este aplicată pentru o perioadă de șase luni (cu posibilitate de prelungire), având efect retroactiv începând cu data de 30 ianuarie.

”Prin suspendarea taxelor vamale și a TVA la aceste produse din afara UE, Comisia Europeană va ajuta ca acestea să fie mai accesibile”, a declarat Paolo Gentiloni, comisar UE pentru economie, într-un comunicat de presă.

măsura vine la două săptămâni după ce deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE) i-a transmis o scrisoare oficială președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicita ridicarea acestor taxe.

„O astfel de măsură va salva viețile cetățenilor noștri, va preveni răspândirea virusului și va sprijini țările europene în combaterea crizei. În plus, va atenua presiunea asupra cheltuielilor publice la nivel național pentru astfel de echipamente”, afirma deputatul european Siegfried Mureșan în scrisoarea transmisă în 18 martie atât președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

„Este foarte bună decizia luată astăzi de Comisia Europeană. În această perioadă, trebuie să avem acces cât mai rapid la toate produsele medicale pentru a-i apăra pe cetățenii noștri de pandemia da coronavirus. Multe dintre echipamentele de care au nevoie pacienții și personalul medical din România și din întreaga Europă trebuie importate din afara Uniunii Europene. Măsura propusă de mine facilitează importul acestor produse, iar echipamentele medicale și de protecție vor ajunge mai repede, mai simplu și la un preț mai mic la pacienți, la cadrele medicale și la toate persoanele care au nevoie de ele”, a declarat astăzi deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European.