Numărul celor care intră în șomaj tehnic și a celor care rămân fără joburi crește semnificativ de la o zi la alta. Cei afectați sunt din zona de comerț, turism, industria prelucrătoare și construcții. Acestea sunt domeniile care au cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, la data de 2 aprilie erau intrate în șomaj tehnic 862.557 de persoane. Cu o zi în urmă, numărul acestora era 795.291. Aceștia sunt angajați în industria prelucrătoare, în comerț și turism.

Numărul celor care le-au încetat contractele de muncă este în acest moment de 173.834. În urmă cu o zi erau 155.675 și provin din zonele comerțului, a industriei prelucrătoare și a constucțiilor.

Reamintim că Guvernul oferă un sprijin de stat celor care intră în șomaj tehnic, acoperind 75% din cât reprezintă acesta, dar nu mai mult de 75% din valoarea salariului mediu brut pe țară.

Angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Click pentru a deschide