În Monitorul Oficial nr. 260 din data de 30 martie 2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 32/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 30/2020.

Andrei Buga, Anca Ștefania ManolacheFoto: STOICA & Asociatii

În ceea ce privește șomajul tehnic, prin OUG 32/2020, pe de o parte a fost simplificată procedura și s-au redus termenele de plată a indemnizației, iar pe de altă parte au fost clarificate anumite aspecte care țin de situația salariaților cu mai multe contracte individuale de muncă. Subliniem faptul că prevederile acestei Ordonanțe sunt aplicabile doar pentru perioada în care România se află în stare de urgență.

Principalele modificări:

În primul rând, a fost lărgită sfera angajatorilor care pot beneficia de procedura șomajului tehnic, astfel încât toți angajatorii care sunt afectați, direct sau indirect, pot dispune suspendarea contractelor individuale de muncă, eliminându-se condițiile prevăzute de OUG 30/2020 privind scăderea încasărilor și incapacitatea financiară de plată a tuturor salariaților.

În al doilea rând, procedura a fost simplificată eliminându-se obligația de a obține Certificatul de Stare de Urgență, pentru toate categoriile de angajatori. Astfel, documentele care trebuie depuse online sunt: cererea semnată de reprezentantul legal al angajatorului, declarația pe proprie răspundere și lista salariaților care vor beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.

În al treilea rând,plata indemnizației către salariați se va face direct din banii primiți de angajatori de la bugetul de stat. Astfel, în termen de cel mult 15 zile de la data depunerii documentelor angajatorii primesc banii destinați plății șomajului tehnic, iar aceștia din urmă au la dispoziție cel mult 3 zile lucrătoare pentru a vira indemnizația netă fiecărui salariat.

În al patrulea rând, indemnizația va fi plătită pentru toți salariații, spre deosebire de prima reglementare care prevedea o limită privind recuperarea indemnizației plătite pentru 75% dintre salariați, în situația angajatorilor care își reduceau activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

Se aduc lămuriri și cu privire la cuantumul indemnizației, în cazul salariaților cu salarii mai mari de salariul mediu brut.

Astfel, prin derogare de la Codul Muncii (care stabilește o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază al salariatului), în cazul șomajul tehnic reglementat special pentru perioada stării de urgență, cuantumul indemnizației de care beneficiază salariații este limitat la 75% din câștigul salarial mediu brut pe țară.

Astfel, prin derogare de la Codul Muncii (care stabilește o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază al salariatului), în cazul șomajul tehnic reglementat special pentru perioada stării de urgență, cuantumul indemnizației de care beneficiază salariații este limitat la 75% din câștigul salarial mediu brut pe țară.

Totuși, în situația în care bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, angajatorul poate suplimenta diferența dintre cuantumul acoperit de stat (75% din câștigul salarial mediu brut) și cuantumul indemnizației la care este îndreptățit salariatul potrivit Codului Muncii, respectiv 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Așadar, în ceea ce privește cuantumul indemnizației, există o derogare de la Codul Muncii în sensul stabilirii unui plafon al indemnizației, derogare care poate să fie atenuată de către angajatorii care își permit să aibă grijă de salariații lor cu venituri mai mari.

În ceea ce privește salariații cu mai multe contracte de muncă, Ordonanța face distincție între:

  • salariații cu toate contractele de muncă suspendate, în acest caz salariații vor beneficia de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase;
  • salariații cu mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ, nu vor beneficia de indemnizația de șomaj tehnic.

În concluzie, procedura a fost simplificată, iar sfera beneficiarilor acestei măsuri a fost lărgită, noua Ordonanță aducând modificări și clarificări utile.

Documentele vor putea fi depuse începând de azi, pentru perioada 16-31 martie 2020, având în vedere ca în Monitorul Oficial nr. 269 din 31 martie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 741/2020 pentru aprobarea modelului documentelor necesare obținerii indemnizației de șomaj tehnic.

Un articol semnat de Andrei Buga, Partner - abuga@stoica-asociatii.ro și de Anca Ștefania Manolache, Senior Associate – amanolache@stoica-asociatii.ro - STOICA & Asociații.