Sezonul 2020 al WTA s-a întrerupt la începutul lui martie, odată cu anularea turneului Premier Mandatory de la Indian Wells. De atunci, au tot fost încercări de reluare a meciurilor, dar pandemia de coronavirus s-a pus în calea tuturor planurilor oficialilor de la WTA. Acum, forul mondial care reprezintă tenisul feminin s-a gândit la unele măsuri menite să salveze ce se mai poate salva din actuala stagiune.

WTA, logoFoto: wtatennis.com

Sezonul în tenisul profesionist s-a oprit la începutul lunii martie din cauza pandemiei de coronavirus, iar jucătoarele de nivel mai scăzut au rămas fără posibilitatea de a-şi câştiga existenţa.

Premii mărite și sezon prelungit

''WTA lucrează alături de organizatorii turneelor pentru a creşte câştigurile când circuitul profesionist de tenis se va relua şi ia în considerare extinderea actualului sezon de 44 de săptămâni pentru a asigura că au loc mai multe turnee'', a precizat WTA.

''Speranţa noastră sinceră este să revenim pe teren cât mai repede posibil, când sănătatea şi siguranţa jucătoarelor, fanilor şi staff-urilor vor putea fi garantate'', a subliniat WTA.

Nu se știe când va putea fi reluat efectiv sezonul

Circuitul masculin (ATP) şi WTA au suspendat toate turneele până la data de 7 iunie din cauza pandemiei de coronavirus, după ce mai multe ţări şi-au închis graniţele pentru a opri răspândirea virusului. Şi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a luat decizia de a suspenda World Tennis Tour până la 8 iunie.

Turneul Campioanelor (1-8 noiembrie) este evenimentul care încheie sezonul WTA, fiind urmat de o pauză de 8-10 săptămâni.

Fără bani pentru jucătoarele mai slab poziționate în clasamentul WTA

În ultimele săptămâni, jucătoarele profesioniste care depind de câştigurile de la turnee şi-au exprimat preocuparea pentru situaţia lor financiară având în vedere faptul că e neclar când sezonul va putea fi reluat.

''Ne-am dori să fie o cale ca toate jucătoarele, în special cele care au nevoie, să fie compensate la nivelul aşteptărilor lor, dar nevoile sunt atât de mari, iar WTA, din nefericire, nu se află în poziţia financiară de a face asta'', a precizat asociaţia jucătoarelor profesioniste.

''Jucătoarele profesioniste de tenis sunt persoane independente şi nu angajate ale WTA. Astfel, recompensarea jucătoarelor se face pe baza rezultatelor de pe teren, iar când turneele nu se ţin, atunci se opreşte şi principala lor sursă de venit. WTA recunoaşte provocările la care trebuie să facă faţă aceste sportive, similare cu cele ale milioanelor de oameni din lume, într-o situaţie fără precedent'', se mai arată în comunicatul WTA, conform Agerpres.