Guvernul a aprobat luni, printr-o ordonanță de urgență, măsuri care vor permite utilizarea înscrisurilor în formă electronică atât pentru comunicarea în format digital între autoritățile și instituțiile statului, cât și între acestea și persoanele fizice și juridice, precum și asigurarea desfășurării unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice și de comunicații securizate, se arată într-un comunicat remis HotNews.ro. Cetățenii vor putea să depună solicitări online, semnate electronic, către toate instituțiile publice, iar instituțiile publice vor fi obligate să accepte documentele semnate electronic, a precizat luni Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Sabin SarmasFoto: Hotnews
  • Ce a comunicat Guvernul cu privire la această Ordonanță de Urgență:

"Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanță de urgență, măsuri care vor permite utilizarea înscrisurilor în formă electronică atât pentru comunicarea în format digital între autoritățile și instituțiile statului, cât și între acestea și persoanele fizice și juridice, precum și asigurarea desfășurării unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice și de comunicații securizate.

Astfel, potrivit actului normativ, pot fi utilizate la nivelul autorităților și instituțiilor publice semnătura electronică și documentele electronice. Actele emise în format electronic de autoritățile și instituțiile publice vor fi semnate cu semnătură electronică calificată și vor fi asimilate înscrisurilor oficiale, astfel cum sunt acestea definite de lege.

De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică, fiecare instituție urmând să stabilească tipul de semnătură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectiva autoritate/instituție. În vederea primirii documentelor electronice, autoritățile și instituțiile publice vor pune la dispoziție portaluri proprii, vor utiliza astfel de instrumente puse la dispoziție de către terți sau vor utiliza poșta electronică.

Totodată, noile reglementări vor permite desfășurarea în format digital a proceselor vitale funcționării statului, precum procesul legislativ exercitat de către Parlamentul României și procesul executiv exercitat de către Guvernul României.

În cadrul procedurilor de elaborare, avizare și prezentare a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vedere adoptării sau aprobării, actele și documentele Guvernului și ale instituțiilor publice semnate cu semnătură electronică calificată au forța juridică a înscrisurilor autentice."

"Guvernul a adoptat o măsura care privește facilitarea si ușurarea relației dintre instituțiile publice cu cetateni persoane fizice și companii ]în sensul în care se impune obligativitatea folosirii documentelor electronice pentru a limita deplasările de către persoane fizice sau juridice la sediile instituțiilor publice.

Contextul pandemiei de coronavirus ne-a demonstrat încă o dată cât de importantă este tehnologia în ceea ce privește serviciile publice pentru cetățeni. (..)

Într-o ordonanță de urgență de doar 6 articole, Guvernul Orban a adoptat cea mai importantă măsură în domeniul digitalizaării din ultimii ani. Aceste lucru este fără dubiu, întrucât de astăzi sau de la momentul publicării OUG in Monitorul Oficial, cetățenii (...) vor putea să depună solicitări către toate instituțiile publice online semnate electronic. Vor avea această posibilitate.

Mai mult de atât, pe lângă obligația instituțiilor publice de a accepta documente semnate electronic, acestea vor avea și obligația de a furniza răspunsuri la aceste cereri tot în format electronic, astfel încât să ne asigurăm că va exista un lanț absolut continuu al documentelor care nu vor mai circula de acum pe hârtie, ci în format electronic.

În aceeași măsură, autoritățile și instituțiile publice au obligația ca după publicarea acestei OUG în MO să-și publice în mediul online procedurile prin care vor primi de la cetățeni aceste documente.

Mijloacele sunt cele clasice - sunt instituții care astăzi dețin platforme online prin care pot să accepte documente, sunt instituții la dispoziția cărora vor fi puse platforme online pentru a primi documente - spre exemplu toate documentele pentru solicitarea ajutorului de șomaj tehnic vor fi depuse exclusiv online, semnate electronic, printr-o platformă pe care Guvernul României o va pune la dispoziția Ministerului Muncii.

Nu în ultimul rând, pentru acele instituții care din păcate nu au reușit să ajungă la un grad de tehnologizare suficient au la dispoziție posibilitatea de a primi documente în forma electronic prin email, urmând ca în cel mai scurt timp să le oferim tot sprijinul prin Autoritatea pentru Digitalizarea României în vederea automatizrii acestui flux de primire a documentelor."