Ministrul Finanțelor Florin Cîțu spune că una dintre clarificările aduse ordonanței de urgență privind amânarea plății ratelor către bănci este posibilitatea ca cei cu restanțe să își poată aduce ratele la zi. În forma inițială nu exista această prevedere. Vezi ce a mai spus Florin Cîțu la începutul ședinței de Guvern, în care OUG privind suspendarea plății ratelor urmează să fie rediscutată. Reamintim că o primă formă a ordonanței a fost aprobată săptămâna trecută, însă nu a mai ajuns să fie publicată în Monitorul Oficial, din cauza unor neclarități.

Sedinta GuvernFoto: Hotnews

Florin Cîțu a mai spus că noua formă va mai prevedea extinderea perioadei în care pot fi depuse cereri pentru suspendarea plății ratelor. Perioada până la care poate fi depusă cererea este de până la 45 de zile de la momentul apariției OUG. Până acum era pe perioada stării de urgență.

Altă prevedere se referă la dobândă. Nu se mai capitalizează dobânda la creditele imobiliare, astfel încât să nu mai existe dobândă la dobândă. Forma inițială prevedea că dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent, deci se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă.

Citește și

Ordonanța privind amânarea plății ratelor a fost întoarsă de la Monitorul Oficial pentru a fi îmbunătățită/ Va fi rediscutată în ședința Guvernului de astăzi