Asociația Energia Inteligentă: Plafonarea prețului gazelor, o decizie populistă care favorizează importatorii și furnizorii, nu consumatorii - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3203joi 04 iun 2020

Asociația Energia Inteligentă: Plafonarea prețului gazelor, o decizie populistă care favorizează importatorii și furnizorii, nu consumatorii

de CP Luni, 30 martie 2020, 12:39
- a A+
Imagine
Plafonarea prețului gazelor naturale, alături de prețurile celorlalte utilități, măsură luată recent de Guvern, favorizează importatorii și furnizorii de gaze și afectează consumatorii. Mii de consumatori sunt în situația în care riscă din cauza acestei intervenții a statului să achite prețuri mai mari pentru gazele naturale decât dacă prețurile ar fi fost lăsate libere să-și continue trendul de scădere, susține Asociația Energia Inteligentă.


"Pe piața de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariția pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca începând cu ianuarie 2020 prețurile să scadă și chiar să scadă accentuat. Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârșitul ciclului de extracție 2020, supraoferta din import, măsurile de a “scumpi" înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a prețului gazelor naturale în următoarele 5-6 luni", a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

"Decizia autorităților de plafonare este una populistă, care nu ține cont de aceste realități. Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a prețului de pe piața gazelor naturale din România", a completat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit datelor Asociației Energia Inteligentă, furnizorii de gaze se confruntă cu o scădere vizibilă a cererii de gaze de la declararea stării de urgență (consumul a scăzut în martie 2020 cu 15-20% față de consumul lui martie 2019) sau chiar cu închiderea unor consumatori. De aceea, în ultima vreme renegociază contractele cu prelungirea termenelor de plată și scăderea prețurilor.

Potrivit asociației, autoritățile ar trebui să modifice articolul următor din recenta ordonanță: “În perioada stării de urgență prețul gazelor naturale nu poate fi majorat peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acesta putând fi doar diminuat în funcție de cerere și ofertă" întrucât este lacunar și nu protejează consumatorii finali, așa cum este intenția declarată. Acest articol ar trebui să fie modificat în sensul următor: “prețul gazelor naturale la consumatorul final nu poate fi majorat peste nivelul practicat în contractele existente la data…".

În această situație, articolul respectiv ar avea o utilitate de prevenire a unei foarte puțin posibile situații de creștere a prețului gazelor naturale în următoarea perioadă, la nivelul consumatorului final.

Asociația Energia Inteligentă reunește profesioniști din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, care militează pentru un preț corect al gazelor naturale și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România. Misiunea asociației este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze și de energie din țara noastră.

Reamintim că Ordonanța militară 4 prevede că pe perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, salubritate și carburanți vor fi plafonate la nivelul practicat astăzi.

Pentru mai multe amănunte, citește


1631 de afisari


Nu e chiar asa cum pretinde autorul...
johnnyc [utilizator], Luni, 30 martie 2020, 12:51
+7/7
Textul Ordonantei nr. 4 este clar:

Articolul 8
(1) În perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale,
alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data
emiterii prezentei ordonanţe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcţie de cerere şi
ofertă.
mda
SoulSearcher [utilizator], Luni, 30 martie 2020, 13:14
+3/3
dar textul legii zice ca preturile POT fi diminuate datorita cererii si ofertei

nu mai pot fi MARITE peste nivelul de la data ordonantei...

deci si nea dumitru asta chisalita.. nu dovedeste decat ca este un tonomat platit de lobbyistii din domeniul energetic care isi vad linistit de afaceri

la fel cum e si grupul de lobbyisti (inainte li se ziceau spagari.. dar ma rog) din domeniul bancar...

care sunt foarte activi, si orice lege este data in interesul cetateanului, este imediat modificata in beneficiul bancilor inainte sa apara prin monitorul oficial

si apoi apar tot felul de finantisti si "experti" care fac parte din planul 2, prin care dezinformeaza si ne mint pe fata, prin declaratiile lor publice, platite cu bani grei de spagarii din domeniul bancar
inca 5 comentarii comenteaza
Cookie Settings