„Guvernul insistă cu prostia semnăturii olografe (scrisă cu pixul pe foaie) pe declarațiile privind scopul deplasării”, este de părere Cătălin Drulă, liderul deputaților USR. „Ideea că numai hârtiile semnate cu pixul produc efecte juridice este de o prostie incomensurabilă”, explică deputatul, ca replică la explicațiile date de juriștii Guvernului pentru eliminarea posibilității semnării digitale a declarației de pe formular.sts.ro.

Declaratie proprie raspundereFoto: Guvernul Romaniei

„Juriștii Guvernului explică astfel <> În mod evident, acel articol din CPC nu descrie semnătura olografă ca fiind unica formă de probare a consimțământului”, scrie Cătălin Drulă.

„În mod la fel de evident, un cetățean care prezintă unei autorități declarația pe ecranul telefonului nu are nevoie să probeze propriul consimțământ în altă modalitate. Doar nu mă forțează cineva cu un pistol la cap împotriva consimțământului meu să arăt organului de control o declarație cu care de fapt nu sunt de acord!”, continuă deputatul USR, membru în comisia de IT din Camera Deputaților.

„Ideea că numai hârtiile semnate cu pixul produc efecte juridice este de o prostie incomensurabilă. Este dureros că, într-o vreme în care există deja destulă suferință, birocrații și juriștii prăfuiți din ministere blochează la fel ca întotdeauna digitalizarea, inovația, simplificarea”, spune Drulă.

Reacția deputatului vine după ce reprezentanți ai guvernului au motivat de ce este absolut necesară semnarea fizică, pe hârtie, a declarației pe propria răspundere de către cetățenii care au nevoie să iasă din casă.

„În lipsa semnăturii olografe, valoarea juridică a declarației pe proprie răspundere ar fi nulă”, se arată într-un răspuns publicat de G4media. „Potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, “semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia.”

„De asemenea, cu privire la regimul semnăturii electronice, indicăm prevederile articolului 268, alineatul 2, din Codul de Procedură Civilă: „Când semnătura este electronică, aceasta nu este valabilă decât dacă este reprodusă în condițiile prevăzute de lege”, mai explică juriștii Guvernului.

Declarațiile pe proprie răspundere completate online trebuie semnate, obligatoriu, de mână. Precizări oficiale

Declarațiile pe proprie răspundere prin care românii justifică deplasarea în afara locuinței trebuie semnate obligatoriu de mână. Astfel, chiar dacă au completat pe calculator documentele editabile puse la dispoziție de autorități sau online pe site-ul STS, ele trebuie scoase la imprimantă și semnate. O altă variantă este cea de a scrie de mână declarația. Totul în epoca digitalizării și a semnăturilor electronice.

„Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare. În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă. În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia, precizează Grupul de comunicare strategică.

Practic, declarația semnată olograf poate fi fotografiată și prezentată autorităților.

Guvernul a pus la dispoziție prin Serviciul de Telecomunicații Speciale un site - formular.sts.ro - prin care românii care au nevoie să iasă din casă pot completa online și pot genera automat declarația pe proprie răspundere.