O imagine cât o mie de cuvinte: Cum e înmormântat un pacient răpus de coronavirus. Circulă în aceste zile o serie de fotografii dureroase în mediul online în speranţa că, cei care nu iau în serios boala COVID-19, îşi vor reconsidera poziţia. Fie că vorbim despre radiografii alarmante cu plămânii unor pacienţi, fie că vorbim despre bolnavi internaţi la secţia de Terapie Intensivă, imaginile care fac înconjurul lumii au rolul de a transmite un mesaj clar: coronavirus e o ameninţare ce poate lovi pe oricine. Din păcate, nu peste tot această realitate a fost acceptată de oameni. În Iran, de pildă, în ciuda avertismentelor, o mare parte a populaţiei a optat pentru a călători în interiorul ţării cu ocazia Anului Nou iranian. Cert e că multe site-uri iraniene, unele din afara ţării, fac eforturi mari pentru a trezi populaţia la realitate. De aceea, astăzi, în mediul virtual s-a răspândit o fotografie dureroasă de la înmormântarea unui pacient răpus de COVID-19. În imagine se vede cum rudele celui decedat privesc totul de la distanţă, neavând voie să se apropie la mai mult de 50 de metri unde locul unde are loc înmormântarea, conform Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Jumătate din omenire, izolată la domiciliu, în 180 de țări. Câți oameni sunt infectați pe glob. Planeta a intrat în a doua săptămână de pandemie Covid-19, iar situația este sumbră: jumătate din omenire este izolată la domiciliu în 180 de țări. Peste jumătate de milion de oameni sunt infectați cu noul virus, aproape un sfert s-au vindecat și aproape cinci la sută au murit. A trecut suficient timp ca medicii să tragă primele concluzii, iar acestea ne arată un adevăr important: cine a luat măsuri din timp, a gestionat cel mai bine situația. Cifrele nu mint și arată că statele care au intrat rapid în carantină totală au salvat cele mai multe vieți, iar responsabilitatea fiecărui cetățean a venit să ajute la rândul ei. China e istorie, câtă vreme în America, Italia și Spania, virusul se răspândește mult mai repede ca în Asia. În SUA, chiar dacă numărul deceselor se dublează la trei zile, virusul se răspândește mai repede decât în China, scrie Știrile Pro Tv.

Rănile uitate ale memoriei sub bisturiul realității. Tragedia de la maternitatea Giulești: șase luni cu suspendare pentru managerul spitalului și șase vieți cu suspendare pentru nou-născuții din incubatoare arși în flăcări. După primul episod cutremurător de infecție cu SARS-CoV-2, care s-a înregistrat la Spitalul MAI Dimitrie Gerota din București, Spitalul județean Suceava, unul dintre cele mai moderne din țară, dotat cu aparatură de ultimă oră, a ajuns un focar de infecție din cauza inconștienței administrației județene și locale, dar mai ales a directorului medical Mircea Macovei, care i-a chemat pe 23 martie pe toți medicii și asistenții medicali la spital, deși până la acel moment fuseseră depistate deja 20 de cadre medicale ca purtători ai noului coronavirus. În urmă cu 10 ani, pe 16 august 2010, la Secția de Terapie Intensivă de la maternitatea Giuleşti din Capitală a avut loc o tragedie în urma căreia 6 nou-născuți din incubatoare au fost arși de vii, iar cinci au rămas cu sechele pe care le vor purta toată viața. Incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la o priză improvizată, despre care procuratura a stabilit că personalul tehnic știa, arată DW.

Cum se organizează primăriile din România să ajute bătrânii singuri, fără sprijin, în perioada crizei de coronavirus. Libertatea a sunat la mai multe primării pentru a afla cum vor proceda concret în următoarea perioadă. În sectorul 1, primăria a alocat din fonduri publice 120 de lei de persoană pe săptămână pentru achiziționarea alimentelor de bază celor cu venituri mici, în timp ce Primăria Sectorului 4 le livrează mâncare caldă bătrânilor care nu au posibilitatea fizică de a găti. La Iași, primarul Mihai Chirică a făcut apel la supermarketuri să ofere prioritate vârstnicilor în intervalul orar în care pot ieși din casă, iar în Cluj și Constanța, primăriile lucrează cu voluntari pentru livrarea medicamentelor. Autoritățile locale din Iași au pus la dispoziție numărul de telefon 0770.448.993 la care persoanele vârstnice de peste 65 de ani fără susținători să poată cere ajutorul asistenților sociali, informează Libertatea.

Cum se aplică în judeţ Ordonanţa Militară? Sute de ieşeni au simţit pe pielea lor. Atenţie mare, ieşeni: oamenii legii au dat în judeţ, în numai 24 de ore, amenzi de un milion de lei. Cele mai multe le-au primit cei care umblă nejustificat sau fără documente la ei. Multe sancţiuni au fost date şi în mediul rural, unde Poliţia descinde masiv în satul în care sunt sesizări. Un astfel de raid, în comunitatea de romi din Zmău - Lungani, a fost surprins şi de reporterul nostru. Ce am putut vedea aici te îngrozeşte de-a binelea. Este jale în multe sate din judeţ: numeroşi oamenii pur şi simplu nu vor să înţeleagă să stea în case pentru a contribui la restrângerea răspândirii virusului. Într-o zi, poliţiştii şi jandarmii ieşeni au dat sute de amenzi pentru cei care umblă în mod ilegal. De altfel, ieri, la Zanea, poliţiştii şi jandarmii au mers cu toată dotarea, deoarece aici s-a semnalat faptul că oamenii stau mai mult în drum decât în case. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au mers şi ei acolo.

Un site sancționat de stat în criza coronavirus continuă știrile false. Ninel Peia dă vina pe ”slugile lui Soroș”. Articolul a fost blocat la cererea Grupului de Comunicare Strategică (GCS) și a fost publicat la finalul lunii februarie. Textul făcea o legătură între un vaccin popular în urmă cu câțiva ani, Polidin, produs chiar în România, și coronavirus. Legătura a fost considerată drept dezinformare, o știre falsă, de către GCS și din acest motiv a fost șters. Într-o informare de presă din data de 25 martie, GCS comunica faptul că statul a fost nevoit să ceară această blocare după ce reprezentanții bpnews.ro au refuzat să corecteze informațiile false. Fostul candidat la președinție Ninel Peia scrie articole de opinie pe siteul bpnews.ro, dar a refuzat să comenteze dacă siteul îi aparține sau nu. Cert este că siteul, găzduit pe serverele cu numele lui Ninel Peia, abundă în articole laudative la adresa fostului social-democrat, conform Greatnews.ro.

Ce speră și cum își imaginează CTP România după actuala criză sanitară: Mă gândesc la un singur lucru. Claudiu Pândaru: Domnule Popescu, dumneavoastră aveți o imagine a României de după această criză sanitară? Vă puteți imagina în vreun fel cum va arăta țara asta? Și, desigur, poate și lumea. Cristian Tudor Popescu: Nu! În momentul de față știu doar că sper ca ceea ce se întâmplă acum, această nenorocire prin care trecem în clipa de față să schimbe oamenii. Nu mă gândesc acum la schimbarea economiei, la faptul că s-a descoperit că se poate lucra de acasă, și s-ar putea ca asta să nu mai revină, ci cei care lucrează de acasă să lucreze de acasă și după criză, și o serie de alți parametri care se vor modifica. Eu mă gândesc la un singur lucru – la schimbarea în om. Dacă vom avea de pildă, după această criză, în care este vorba de un singur lucru, așa cum am spus – a ne gândi la ceilalți, potrivit Digi24.

10 minciuni despre epidemia de coronavirus care circulă pe internetul românesc. NU: apa și alcoolul curăță virusul. Demersul ăsta de autovindecare și prevenție a circulat intens pe Facebook în februarie. În martie s-a mai diminuat la nivel public, dar s-a mutat pe chat. Teoria e asta: dacă bei apă des (la fiecare 15 minute), virusul, care e prins în gât, va fi purtat până în stomac, unde va fi distrus de acidul gastric. Cine a pornit ideea asta știe că acidul gastric e puternic. Dar ce nu știe e că-i inutil în fața SARS-CoV-2. NU: virusul a fost făcut în laborator de chinezi. Din fericire, oamenii de știință nu stau să se certe cu indivizii de pe internet și caută să vadă ce-i cu SARS-CoV-2. Așa au ajuns la concluzia că-i de origine animală și, implicit, nu-i creat artificial într-un laborator din Wuhan. NU: nu se dă vaccin la populație, pentru că nu se vrea. În prezent, pe zona de tratare, medici din diverse țări experimentează. Tocmai de aceea e periculos în acest context să pleci urechea la orice recomandare. De exemplu, un tip din SUA a vrut să-și facă acasă medicamentul promovat de Donald Trump. A murit, se arată în articolul Vice.ro.