Vânzările de arme au crescut în Statele Unite în ultimele două săptămâni. Sub efectul pandemiei de coronavirus, mulți americani adună arme și muniții pentru a se apăra contra unor ipotetice răscoale, relatează Le Soir, potrivit Rador.

Magazin armeFoto: Flickr

„Am înregistrat o creștere a vânzărilor cu circa 800%”, afirmă pentru AFP David Stone, proprietarul unui magazin de arme din Tusla, în Oklahoma.

„Mai am majoritatea modelelor, dar nu peste mult timp voi rămâne fără”, spune el. Potrivit acestuia, majoritatea cumpărătorilor care s-au repezit la magazinul lui sunt novici în materie, gata să ia orice armă aflată în stoc.

„E teamă provocată de coronavirus. Eu nu înțeleg și mi se pare nerezonabil”, declară el.

Mai mulți alți comercianți de arme contactați de AFP în diferite regiuni ale Statelor Unite spun că au înregistrat un aflux de clienți care se tem ca actuala criză medicală să nu se transforme în criză socială și să nu le pună siguranța în pericol.

Cozi în fața magazinelor

Tiffany Teasdale, proprietarul Lynnwood Gun în statul Washington (nord-vest), unul din principalele focare de coronavirus în Statele Unite, a văzut prima dată formându-se cozi în fața magazinului său, cu până la o ora înaintea deschiderii.

„Înainte, în zilele bune, puteam vinde 20 până la 25 de arme de foc. Astăzi, poți vinde 150”, explică aceasta, adăugând că a fost nevoită să angajeze un paznic să mențină ordinea.

Potrivit acesteia, se epuizează stocurile de puști și cartușe, cât și munițiile pentru pistoale.

„Mulți oameni cumpără puști de vânătoare, pistoale, AR-15 (puști semiautomate, n. red.), de toate”, spune dna Teasdale, al cărei magazin este deschis șapte zile din șapte.

Diferite profiluri

Ca și la colegul ei, majoritatea clienților cumpără o armă pentru prima dată. Trebuie deci să li se verifice antecedentele și, când este cazul, să fie inițiați în mânuirea armei achiziționate.

„Vedem bărbați, femei, tineri, bătrâni, toată lumea cumpără arme”, continuă comercianta, care subliniază că această tendința există la persoane de toate originile etnice sau culturale.

Unul din clienți i-a spus că a decis să se înarmeze după ce a fost martorul unei altercații virulente între două femei care își disputau ultimele sticle cu apă într-un magazin. Unii se tem și că forțele de ordine, depășite, vor fi mai puțin prezente.