Federaţia internaţională de şah (FIDE) a anunţat joi dimineaţă, înaintea rundei a opta, suspendarea Turneului Candidaţilor de la Ekaterinburg, al cărui învingător urma să-l înfrunte la finele acestui an pe campionul mondial en titre, norvegianul Magnus Carlsen.

Turneul CandidatilorFoto: chess.com

Ca urmare a anunţului de joi al Guvernului Rusiei că se întrerupe traficul aerian cu alte ţări din cauza pandemiei de coronavirus, începând din 27 martie, fără a indica o perioadă de timp, FIDE a decis suspendarea Turneului Candidaţilor, în absenţa garanţiilor privind revenirea în siguranţă acasă a jucătorilor şi oficialilor săi.

Turneul Campionilor va fi reluat cu etapa a opta, la o dată care urmează să fie stabilită în acest an, conform regulilor stabilite iniţial. Clasamentul şi rezultatele din primele şapte runde rămân valabile.

În runda a şaptea de miercuri, marele maestru francez Maxime Vacshier-Lagrave l-a învins cu albele pe rusul Ian Nepomniaşci, liderul solitar de până atunci.

Celelalte partide disputate: Fabiano Caruana - Wang Hao, Ding Liren - Kiril Alekseenko, Anish Giri - Aleksandr Grisciuk s-au încheiat remiză.

În clasament, Vachier-Lagrave şi Nepomniaşci conduc cu câte 4,5 puncte din 7 posibile, urmaţi de americanul Caruana, olandezul Giri, chinezul Hao şi rusul Grisciuk, toţi cu câte 3,5 puncte, chinezul Liren şi rusul Alekseenko cu câte 2,5 puncte, informează Agerpres.

Cum arată clasamentul provizoriu al competiției:

Comunicatul celor de la FIDE: