La o zi după ce ministrul demisionar al Sănătății a vorbit despre începerea testării în masă pentru coronavirus, premierul Ludovic Orban l-a contrazis precizând că, în acest moment, vor fi menținute regulile stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Astfel, testați vor fi toți pacienții internați în spitale care au simptome de infecții respiratorii acute și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus.

Coronavirus Romania, prelevare probeFoto: Agerpres

Victor Costache declarase miercuri seară că toți bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus. Anunțul intempestiv al ministrului l-a deranjat pe premierul Orban și s-a soldat în final cu demisia șefului de la Sănătate.

„Urmărim în continuare obiectivul de creştere a capacităţii de diagnosticare. Aici trebuie să fac o precizare: Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt priorităţile de diagnosticare. Toate aceste priorităţi de diagnosticare rămân valabile. Continuăm ca în diagnosticare să aplicăm aceste reguli care sunt stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în conformitate cu recomandările care există şi de la nivel european, şi de la nivel internaţional", a arătat premierul într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Testarea pentru diagnosticarea coronavirus se poate face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat de sanatate, a informat Institutul Național de Sănătate Publică, pe 23 martie.

Cine va fi testat - ce înseamnă caz suspect, potrivit noii definiții date de autorități:

  • 1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 2) Pacient cu infecție respiratorie acută ȘI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 3) Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră) ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea), potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  • 2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • 3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
  • 4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
  • 5. Persoane instituționalizate simptomatice (în carantină/izolare).

Cine va fi testat:

Categorii de persoane care NU fac obiectul testării: