Dan Suciu (BNR): Perioada imediat următoare va fi o perioadă a dobânzilor scăzute / Dacă cineva poate plăti ratele, nu e în avantajul său să le amâne - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2813duminică 05 iul 2020

Dan Suciu (BNR): Perioada imediat următoare va fi o perioadă a dobânzilor scăzute / Dacă cineva poate plăti ratele, nu e în avantajul său să le amâne

de V.M. Miercuri, 25 martie 2020, 22:18
- a A+
Imagine
Amânarea la plată a ratelor la bănci nu este în avantajul persoanei fizice sau juridice dacă aceasta le poate susţine în continuare, deoarece perioada imediat următoare va fi una a dobânzilor scăzute, iar peste ani e greu de crezut că putem face un scenariu care să arate mult mai bine, a declarat miercuri seară, la postul Realitatea TV, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu.


"Este o chestiune importantă să înţelegem că această facilitate nu este un cadou nemeritat, este un ajutor pe care oamenii îl primesc pe bună dreptate pentru că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Nu trebuie să existe profitori aici. Pe de altă parte, eu cred că, dacă cineva poate plăti ratele în acest moment, nu e deloc în avantajul persoanei respective, fizice sau juridice, să amâne plata ratelor. De ce ar face-o? Ca să plătească cu 9 luni în plus la rată peste trei luni - patru luni, trei ani sau cinci ani, depinde cât durează creditul pe care care îl are deja în curs? Nu merită acest lucru, mai ales că în perioada imediat următoare va fi o perioadă a dobânzilor scăzute. Deci, cumva, acei coeficienţi pe care îi luăm în calcul la plata ratelor, ROBOR-ul, va fi scăzut în perioada următoare, pentru că există această infuzie de lichiditate. E absurd, dacă se poate face plata ratelor acum să nu se facă, în aşteptarea unor vremuri mai bune din perspectiva dobânzilor, pentru că e greu de crezut că peste ani putem face un scenariu care să arate mult mai bine", a spus Dan Suciu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, există riscul de abuz prin utilizarea neîndreptăţită a acestei facilităţi de către persoanele care deja sunt în incapacitate de plată a ratelor cauzată nu de epidemia de Covid-19, ci de cu totul alte motive.

Pe de altă parte, Suciu a menţionat că există criterii bine delimitate de aplicare a acestei facilităţi, respectiv de când a devenit serioasă criza în România, de când s-au închis unităţi de producţie şi companii, de când s-a intrat în şomaj tehnic masiv.

Totodată, purtătorul de cuvânt al BNR şi-a exprimat convingerea că băncile vor face o evaluare destul de atentă a celor care solicită această amânare a plăţii ratelor şi că acestea au avut o deschidere de la bun început în privinţa aceasta.

"Sunt convins că vor fi criterii care vor clarifica situaţia şi nu mă aştept la altceva, decât la înţelegerea faptului că, dacă nu se acceptă situaţia dată de amânarea plăţii, atunci când nu poţi să plăteşti, pierzi un client. Şi băncile cred că au înţeles - sper să înţeleagă - că aceşti clienţi pe care îi ajută acum sunt clienţii pe care se pot baza pe viitor pentru a avea profit mai departe", a spus Dan Suciu.


4453 de afisariAnalfabetism functional
Fides [utilizator], Miercuri, 25 martie 2020, 22:36
+1/5
Cand ai bussinesul inchis, victima a starii de urgenta din ce sa plateati rate, fie ele si mai reduse? Este exact ca in cazul celor care au luat credite de milioane si au dat faliment. Falit e si ala ce a luat 1 milion dar si cel care are un credit Prima Casa, daca ramane fara bani, respectiv somer. Si mai e aici un aspect, trecut de BNR sub tacere, exista credite si in euro, iar mai toate serviciile, chiriile ori achizitiile fie si de auto sunt raportate la euro. Robor si IRCS poate coboara, de vazut cum e posibil, ca doar era piata libera nu... dar oare euro stie ca trebuie sa se devalorizeze vizavi de leu?
Lipsa conexiunii la net e o scuza?
Urzitoru [utilizator], Joi, 26 martie 2020, 22:05
+1/1
In zilele noastre cand ai smartphone-uri cu interfata simpla, ca pt maimute, pui direct degetul pe ce te intereseaza... Iar la orice cartela sau abonament de telefonie ai internet, sa iti poti plati facturile! Le mai pui si pe direct-debit, daca nu vrei sa iti bati capul deloc!
inca 2 comentarii comenteaza
Cookie Settings