Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populația Marii Britanii (studiu Oxford) - Hotnews Mobile
1 € 1 USD miercuri 28 oct 2020

Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populația Marii Britanii (studiu Oxford)

de R.M. Miercuri, 25 martie 2020, 20:47
- a A+
Imagine
Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populația Marii Britanii, arată un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Oxford. Sunetra Gupta, profesor de epidemiologie teoretică, care a condus studiul spune că, dacă rezultatele se confirmă, mai puțin de un om dintr-o mie de persoane infectate cu Covid-19 are nevoie de internare, potrivit unui articol publicat de ft.com .


Potrivit modelării efectuate de cercetătorii de la Oxford, virusul ar fi ajuns în Regat la jumătatea lui ianuarie și s-a răspândit fără să fie observat mai mult de o lună, până a fost detectat primul caz, la sfârșitul lunii februarie.

Studiul oferă rezultate foarte diferite de cele propuse de Imperial College London, care a determinat guvernul britanic - care prefera până atunci o imunizare colectivă - să-și schimbe abordarea și să treacă la măsuri de distanțare socială mai dure. “Sunt surprins că a existat o astfel de abordare fără rezerve a modelului Imperial," a declarat Sunetra Gupta, citat de FT.

Rezultatele prezentate de cercetătorii de la Oxford readuc în discuție imunitatea colectivă, principiul prin care poate fi controlată propagarea unei maladii în momentul în care o majoritate a populației este imunizată. Teoria a fost favorizată inițial de guvernul Boris Johnson, dar un raport al Imperial College din Londra, publicat la începutul săptămânii trecute, indica faptul că epidemia Covid-19 ar putea ucide până la 510.000 de oameni în Regatul Unit în cazul pur ipotetic în care nu se ia nicio măsură.

Cu strategia urmată până atunci de guvern, cercetătorii estimau că Regatul riscă până la 260.000 de decese, din cauza sufocării sistemului de sănătate. Exact acest raport a determinat guvernului lui Boris Johnson să recurgă la măsuri mai dure și să ceară populației să evite orice contact, deplasările neesențiale și să ceară persoanelor în vârstă și femeilor însărcinate să se izoleze timp de trei luni.

Pentru a-și dovedi teoria, grupul de cercetători de la Oxford lucrează cu colegi de la Universitățile Cambridge și Kent pentru a testa dacă populația a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus.


25441 de afisariFoarte simplu de verificat:
Vladf555 [utilizator], Miercuri, 25 martie 2020, 21:56
+15/19
Iesi pe strada, testezi 20 de oameni la intamplare, daca 10 ies pozitiv, bravo, daca nu, te lasi de fumat.
probabilitati si "epidemiologie teoretică"
Ciprian77 [utilizator], Miercuri, 25 martie 2020, 21:56
+14/20
Pai in Marea Britanie s-au facut aprox 80,000 de teste - de regula la oameni care erau suspectati ca s-ar putea sa aiba covid.
Din cei testati, au fost descoperiti doar 8,000 cu covid - deci 10% si nici intr-un caz 50%.
As intelege daca studiul ar spune ca 5% sau 10% din toata populatia e deja infectata dar nu-ti trebuie un doctorat in "epidemiologie teoretică" sa intelegi o notiune relativ simpla de probabilitati/statistica - e oarecum ca la sondaje de opinie - sodezi un grup de 1000 de oameni ca sa estimezi probabilitatea pentru toata populatia. Doar ca in cazul asta selectia a fost facut pentru o grupa de populatie cu risc mai mare sa fie virusata.
inca 17 comentarii comenteaza