Paul Goma a murit din cauza infecției cu coronavirus - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1525miercuri 28 oct 2020

Paul Goma a murit din cauza infecției cu coronavirus

de Redactia Miercuri, 25 martie 2020, 18:46
- a A+
Imagine
Scriitorul și disidentul Paul Goma (84 de ani) a murit din cauza infecției cu coronavirus, într-un spital parizian, a anunțat biografa acestuia, Mariana Sipoș, într-un comunicat transmis G4 Media .


"În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș. Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat", a transmis biografa lui Paul Goma.

Ea mai precizează că, potrivit indicațiilor lui Filip Goma, fiul scriitorului, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirul Pére Lachaise din Paris.

Paul Goma s-a născut în 1935, în Basarabia. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

Critic dur al regimului comunist, el a fost arestat și torturat de Securitate, dar eliberat după intervențiile occidentului.

În martie 1957 a fost condamnat la doi ani de închisoare, pe care i-a executat la închisorile Jilava și Gherla. Ulterior, a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan, unde a rămas până în 1963.

În noiembrie 1977, lui Goma, soției și copilului acestuia le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați din țară. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. De acolo, Paul Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist și a lui Nicolae Ceaușescu.

Consultă aici biografia scriitorului, disident anticomunist


23240 de afisariRIP
expert2 [utilizator], Miercuri, 25 martie 2020, 18:59
+24/32
Mare scriitor, mare disident!
Trist
mitg [utilizator], Miercuri, 25 martie 2020, 19:12
+10/14
O mare pierdere.
inca 19 comentarii comenteaza