"Suntem în analiză", a spus premierul Ludovic Orban despre varianta ca firmele care își continuă activitatea să beneficieze de scutiri de taxe și impozit. Pe de altă parte, premierul spune că "spațiul de manevră bugetar și fiscal este egal cu aproape zero, este foarte restrâns", motiv pentru care vor scădea încasările și vor crește foarte mult cheltuielile.

Ludovic OrbanFoto: Captura TVR1

"Realitatea este ca România se afla într-o situație bugetară înainte de izbucnirea epidemiei: Deficit de 4,6%, mari dezechilibre, deficit comercial", a spus Orban. Acesta a precizat că vrea "ca resursele puține pe care le avem să le utilizăm cat mai benefic pentru companii și angajați, dar aceste resurse sunt limitate, nu pot fi utilizate o perioadă lungă".

"Dacă renunțăm ca anumite companii care funcționează să beneficieze de scutiri de taxe impozite e posibilă o lipsă de resurse care ulterior să ne pună într-o situație foarte dificilă. Pensiile trebuie plătite la timp, salariile la timp și in acelasi timp trebuie să facem față unor creșteri ale cheltuililor pe aparare, ordine publică", a mai spus Orban.

Acesta a mai spus că vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri, cu cei ai sindicatelor, cu cei ai BNR și mediului bancar pentru găsirea celor mai bune soluții de susținere a angajatorilor și angajaților.

"Continuăm activitatea în grupul de lucru economic, de asemenea continuăm consultarea cu mediul de afaceri, cu reprezentanții asociațiilor profesionale, cu reprezentanții sindicatelor, pentru a identifica și alte măsuri. Suntem într-o intensă comunicare cu Banca Națională a României și de asemenea, cu reprezentanții sistemului financiar-bancar pentru a identifica cele mai bune soluții de susținere a angajatorilor și angajaților, a persoanelor fizice și a persoanelor juridice, care au credite, astfel încât să putem să oferim o gură de oxigen pentru acești oameni care sunt în diferite situații și mulți dintre ei poate nu mai au posibilitatea de a plăti creditele. Sigur că în această consultare urmează să vedem foarte clar deciziile pe care le va lua Banca Națională și, de asemenea, guvernul în colaborare cu Banca Națională va adopta actele normative necesare pentru a coordona măsurile luate de Banca Națională cu măsurile luate la nivel guvernamental", a mai spus Orban.

Vezi și Ludovic Orban, despre măsuri economice: Suntem gata să ne asumăm plata unei părți din dobânzi la achitarea ratelor către bănci