Sphera Franchise Group, care deține brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell a decis trimiterea întregului personal din restaurante în șomaj tehnic, care va fi suportat de către Guvernul României până la un nivel de 75% din salariul mediu pe economie, se arată într-un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB).

KFCFoto: Hotnews

"Pentru salariile care depășesc salariul mediu pe economie, Grupul Sphera va suporta diferența. Măsura se aplica tuturor restaurantelor închise și restaurantelor cu activitate diminuată semnificativ", se arată în document.

De asemenea, s-a mai decis reducerea programului de lucru pentru personalul administrativ non-critic de la 5 la 4 zile lucrătoare începand cu 23 martie și trimiterea acestora în șomaj tehnic începând cu 1 aprilie.

  • Pentru salariile care depasesc salariul mediu pe economie, Grupul Sphera va suporta diferenta fata de ceea va fi suportat direct de catre Guvernul Romaniei.

Același comunicat spune că au început negocieri cu toți proprietarii de spații comerciale în care Sphera operează restaurante în scopul reducerii cheltuielilor cu chiria.

"În acest sens, Grupul a obținut deja certificate de forță majoră emise de autoritățile române care vor putea fi utilizate fie pentru a suspenda, fie pentru a reduce platile de chirie pentru următoarea perioadă", menționează sursa citată.

Sphera mai spune că sunt negocieri în curs cu toți ceilalți furnizori de servicii în scopul suspendării sau reducerii semnificative a tarifelor pentru serviciile prestate către grup.

De asemenea, sunt discuții în curs cu băncile pentru creșterea lichidității disponibile la nivelul Grupului, în eventualitatea în care criza curentă va continua pentru o perioadă mai lungă de timp.

O altă măsură vizează înghețarea/amânarea tuturor proiectelor de dezvoltare de restaurante noi cu excepția a 4 (două în România, două în Italia), care sunt într-un stadiu avansat de finalizare.

În România, un număr de 35 de restaurante au fost inițial închise începând cu data de 18 martie, care a crescut la 53 restaurante începând cu 23 martie (urmare a deciziei Guvernului de a închide toate centrele comerciale).

"Ca urmare, la data de 23 martie, avem 29 restaurante KFC active doar prin canalele de Drive-Thru si Delivery (15 Drive-Thru, 8 stradale, 6 în centre comerciale). Toate cele 23 restaurante Pizza Hut Dine-in au fost închise incepand cu data de 23 martie. 15 din cele 22 unități Pizza Hut Delivery sunt operationale. Toate cele 10 restaurante Taco Bell au fost inchise incepand cu 18 martie.