Shinzo Abe, primul ministru al Japoniei, și Thomas Bach, șeful Comitetului Internațional Olimpic, au ajuns la un numitor comun, astfel că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi amânate cu un an de zile (vor avea loc în 2021) din cauza pandemiei de coronavirus.

JO 2020, Tokyo Foto: tokyo2020.org

În ultima perioadă, tot mai multe delegații și sportivi au cerut amânarea Olimpiadei, cu toate că Japonia se angajase că va putea organiza competiția de la Tokyo.

Presiunea a fost una mare, iar CIO și organizatorii niponi au ajuns la concluzia ca Jocurile Olimpice să fie amânate cu un an de zile, la fel cum a fost cazul și pentru Euro 2020.

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar fi trebuit să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august 2020.

Cu toate că vor avea loc în 2021, Jocurile Olimpice se vor desfășura tot sub denumirea inițială: Tokyo 2020.

Ce spune CIO într-un comunicat

''În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale.

Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranţă în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găseşte lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar şi ca Jocurile să îşi păstreze denumirea de Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020'' - Comitetul Internațional Olimpic.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori, dar de fiecare dată din cauza războaielor:

  • Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial.
  • Ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.
  • Ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.