Medic român din Franța: ”Numărul real al celor infectați este de zece sau chiar 30 de ori mai mare decât al confirmaților”. Medicul român Radu Lupescu, specializat în anestezie și terapie intensivă, lucrează la clinica Rhena din Strasbourg, într-una dintre regiunile franceze lovite de epidemia de COVID-19 și se așteaptă zilele acesta la un val mare de pacienți. Spitalele franceze, publice sau private, se pregătesc deja de zile întregi pentru epidemie, prin achiziție de echipament, instruirea personalului, transformarea de paturi în posturi de terapie intensivă, notează Libertatea.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Fără lockdown nu se poate. În fiecare zi, noi interdicții și limitări ale libertăților noastre. Cât o să mai dureze? Cel mai repede va trece dacă respectăm cu toții regulile necesare în acest moment de criză, crede Felix Steiner. Dacă mi-ați fi prezis în urmă cu o săptămână măsurile anunțate luni de cancelara Merkel, v-aș fi râs în față. Astfel de măsuri în Germania modernă, unde libertatea individuală este mai presus de orice? De neconceput! Da, în China poate că funcționează. Și în Iran sau în Rusia – peste tot unde oamenii sunt obișnuiți deja de decenii cu oprimarea din partea statului. Dar aici, în inima Europei? Niciodată, scrie Deutsche Welle.

Care grupe de sânge sunt mai predispuse la infecţia cu noul coronavirus. Cercetătorii chinezi din Wuhan şi Shenzhen au descoperit că persoanele cu grupa de sânge A (II) sunt mai vulnerabile, şi automat mai predispuse, la infectarea cu noul coronavirus. Spre deosebire de aceştia, cele care au grupa de sânge 0 (zero) sunt mai puţine predispuse la îmbolnăvire. Specialiştii au analizat datele a 2.200 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, din spitalele din Wuhan şi Shenzhen şi le-au comparat cu populaţiile locale sănătoase, scrie Adevărul.

COVID 19. Unde suntem. Ce putem face. Când se va termina totul. OMS spune clar – până la acest moment NU există vreun produs care să protejeze de posibila infecție cu COVID 19 sau care administrat la un pacient infectat să ducă la îndepărtarea virusului. Există date limitate legate de diverse remedii medicale și non-medicale care pot ajuta la o eventuală ameliorare a stării generale a pacientului, dar despre niciunul dintre acestea nu se poate spune că are un rol major în vindecare sau în împiedicarea apariției complicațiilor mortale, relatează Republica.

Comunismul este mai important decât viețile oamenilor. De ce nu a oprit China noul coronavirus. Cotidianul „The New York Times” a pus cap la cap informațiile despre debutul epidemiei cu noul coronavirus. A ieșit la iveală un tablou terifiant. ”Autoritățile chineze au pus secretomania și ordinea socială mai presus de sănătatea oamenilor. În loc să confrunte virusul cu transparență, au preferat să nu alarmeze populația și să-i pună pe liderii Partidului Comunist într-o postură proastă”, a scris NYT, potrivit Newsweek.

Cum se poate răspândi COVID-19 în toată lumea. Cele 4 scenarii ale experților. În doar două luni, noul virus s-a propagat exponenţial, iar în acest moment foarte multe state sunt în stare de urgenţă. Justificat, o lume întreagă se întreabă când se va termina coşmarul. Specialiştii americani, de pildă, au cercetat pentru Washington Post, 4 scenarii de răspândire a virusului, în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi. Este matematică pură, nu profeţie, spun experţii în sănătate publică. Şi tot ei spun că principala soluţie de a împiedica răspândirea rapidă a bolii este distanţarea socială, adică limitarea drastică a contactelor dintre oameni, notează Știrile Protv.

O studentă de la UAIC Iaşi, care a fost la cursuri, confirmată cu coronavirus. O studentă din anul al II-lea de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care ar fi fost în ultimele zile la facultate la cursuri - inainte de suspendarea acestora -, a fost depistată pozitiv cu coronavirus, susţin surse oficiale pentru Ziarul de Iași. Coordonatorul activității didactice de la facultate în momentul de față ia legătura cu toți cei cu care ar fi putut intra în legătură tânăra, cu recomandarea să se autoizoleze la domiciliu. Din primele informaţii, DSP Iaşi ar fi sunat medicul de familie din campus și l-ar fi anunțat, după ce testul a fost pozitiv.

Coronavirus. România între optimism și nepăsare. Președintele României, Klaus Iohannis a descris marți, 17 martie, cumva optimist, evoluția epidemiei de coronavirus, explicând că românii infectați fie nu au simptome deloc, fie au simptome foarte ușoare și că 19 persoane s-au vindecat deja. Face parte din tradiția oficialilor autohtoni să fie prezentată mai degrabă partea plină a paharului, decât cea goală. De pildă, profesorul Adrian Sterinu-Cercel, șeful Institutului de Boli Infecțioase insista până în urmă cu două săptămâni că noul virus ar fi „de 10 ori mai slab decât virusul gripal obișnuit”, scrie Europa Liberă.