​​În jur de 6.000 de cetățeni români cu 830 de vehicule sunt blocați la granița dintre Austria și Ungaria și vor reveni în țară în această noapte, după ce, la insistențele Ministerului român de Externe, Ungaria a deschis un "coridor umanitar" de tranzitare a țării între orele locale 21:00 și 5:00, potrivit ministrului Bogdan Aurescu.

Romani blocati la granita austro-ungaraFoto: Captura Facebook

Inițial, la frontiera dintre Austria și Ungaria erau aproximativ 3.500 de români, însă estimările ulterioare arată că erau aproximativ 6.000 de oameni blocați la graniță, a precizat la Digi 24 Bogdan Aurescu.

Acești cetățeni români nu sunt numai din Italia, ci și din Spania, Austria și din alte țări din vestul Europei, care au rămas blocați la graniță, după ce autoritățile de la Budapesta au decis unilateral să-și închidă granițele.

El a mai spus că mai există un grup de 59 de români, din care 42 sunt elevi, care se aflau în Portugalia la un program Erasmus, iar elevii vor fi preluați din Budapesta de un autocar și aduși marți noapte prin culoarul special, în timp ce ceilalți 17 vor veni cu mijloace proprii de transport, prin același culoar.

Cei câteva mii de români, între care familii cu copii mici, au rămas blocați la granița dintre Austria și Ungaria luni seară după ce Budapesta a decis să închidă frontiera. Ministerul român de Externe a transmis că Bogdan Aurescu a cerut autorităților ungare măsuri urgente, iar Ungaria a transmis că va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp.

În această noapte, oamenii vor avea la dispoziție 8 ore ca să tranziteze teritoriul maghiar pentru a ajunge în țară, până la ora 05.00, ora Ungariei. Ei vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autoritățile maghiare, urmând să fie redirecționați către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac1, Nădlac 2, Borș și Cenad.

MAE precizează că este vorba de o masură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere astfel încât să revină în siguranță în țară.

Decizia Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

Marți, MAE a reînnoit apelurile privind evitarea călătoriilor care nu sunt esențiale și ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Începând de marți, MAE a alocat o linie telefonică suplimentară care poate fi apelată de către românii din străinătate care se confruntă cu situații dificile, pentru a fi găsite soluții de revenire în țară. Această linie telefonică vine în completarea numerelor disponibile pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular și care sunt disponibile pe pagina de internet a MAE - www.mae.ro/romanian-missions.

MAE le recomandă românilor să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află sau să sune la 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact.