​Românii se înghesuie la cozi fără să aibă urgențe. Medicii ne cer să rămânem în case. Rămâneţi acasă dacă n-aveţi urgențe şi veţi salva vieţi omeneşti. Este mesajul transmis apăsat de experţii în sănătate, dar care, din nefericire, nu par să ajungă la unii români. Se înghesuie în continuare la cozi pentru treburi care cu siguranţă puteau să mai aştepte. În felul acesta riscă să ia oricând virusul de la persoane care nu ştiu că sunt infectate. Specialiştii spun că astfel sunt şanse mari să-l transmită mai departe unor apropiaţi, cu risc mare de complicaţii, grăbindu-le sfârşitul. O asemenea scenă, în situaţia unui risc epidemic în care e ţara noastră, ascunde un pericol uriaş. La Târgu Jiu, zeci de oameni se împing furibund la uşile unei policlinici. Acelaşi dezastru şi la Ploieşti, unde oamenii n-au înţeles că-şi pot rezolva problemele cu o Agenţie de Plăţi, prin poştă. Un asemenea gest ar putea fi însă boală sigură, pentru vârstnici şi pentru cei cu boli cronice, conform Știrile Pro Tv.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Coronavirus: Experienţă simptomatică într-un spital berlinez. Nu s-a dorit a fi o investigație jurnalistică. Redactoarea DW, Sabine Kinkartz, a ajuns întâmplător la un spital din Berlin şi ceea ce a descoperit acolo a consternat-o. Mă număr şi eu acum printre "contacţi". Aşa consideră managementul DW, responsabil de siguranța angajaţilor, care mi-a prescris să lucrez temporar de acasă. Cu o zi în urmă am însoțit o tânără prietenă la spital. Nu avea nicio legătură cu pandemia de coronavirus, cel puțin nu până în acel moment. La camera de gardă nu era prea multă agitație. Medicii și unele asistente purtau măști de protecție. Prietena mea a fost internată și eu am însoțit-o în salon. Acolo se afla deja o pacientă care tușea puternic și îşi trăgea nasul. Ne-a spus că fusese internată de dimineață. Poate că, jurnalistă fiind, sunt ceva mai sceptică. În orice caz, l-am căutat pe asistentul care ne trimisese în salon și l-am întrebat dacă respectiva pacientă a fost deja testată pentru o eventuală infecție cu coronavirus.

Numit de Firea la recomandarea PSD Argeș, managerul spitalului Colentina amenință Libertatea cu judecata după ce medicii au vorbit de lipsuri. Directorul Remus Mihalcea numește ”informații tendențioase” documentele medicale publicate de Libertatea prin care doctorii din propriul spital acuzau condițiile de muncă și de protecție în situația unor cazuri de oameni grav bolnavi, transferați de la Balș. Oameni din corpul medical au reacționat după ce, azi, șeful spitalului a încercat să afle cine a dezvăluit pentru Libertatea condițiile în care un pacient cu risc de infectare a fost transferat de la Balș la Colentina, fără ca medicii să fie protejați. Într-un comunicat oferit ziarului, semnat ”Echipa de Management a Spitalul Clinic Colentina” și elaborat de echipa de comunicare a Gabrielei Firea de la Administrația Spitalelor, spitalul Primăriei susține că pacientul de 40 de ani sosit de la Milano și decedat acum două zile nu a fost găsit pozitiv la coronavirus comunitar.

Clienții Sectorului 5: O companie cu un angajat a "prins" șapte achiziții directe de același fel de la instituții subordonate Primăriei. Șase școli diferite din sectorul 5, plus Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”, au cumpărat anul trecut containere pentru amenajarea de spații de tip after school, în valoare cumulată de 700.000 de euro, de la aceeași firmă. Prodomo Properties SRL, o companie care în 2017 și 2018 avea un singur angajat, potrivit Registrului Comerțului, a câștigat șapte contracte distincte, cu aceeași valoare, pentru același tip de achiziție: “lucrări de construcții de instituții școlare”. Mai precis, acele containere în care învață elevi. Toate cele șapte contracte s-au dat prin cumpărare directă, pentru același tip de lucrare, fiecare contract încadrându-se exact în suma de 449.962,50 lei, potrivit Pressone.

Furnizorul de apă al Constanței aruncă fecale în Marea Neagră, lângă Cazino. O zice și Garda de Mediu Constanța, dar refuză să dea amendă. Dacă dintr-un motiv inexplicabil te-ai hotărât să-ți petreci vacanța de vară la Constanța, să nu te mire dacă în apa în care te bălăcești vezi plutind resturi de fecale și alte substanțe toxice. Și asta nu de la cocalarul de lângă tine, ci de la furnizorul local de apă care deversează periodic apa menajeră a orașului fix lângă celebrul Cazino de pe faleza Constanței. Ultima deversare, care a durat cinci zile, s-a întâmplat săptămâna trecută, când Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) a pompat direct în mare 21 de milioane de litri de apă netratată corespunzător, cam cât intră în aproape nouă bazine olimpice, după cum mi-a spus Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola, informează Vice.ro.

Republica Moldova se pregătește pentru starea de urgență. Autoritățile au confirmat șase noi cazuri de infectare cu coronavirus, ridicând numărul total la 29. R. Moldova va institui stare de urgenţă ca urmare a pandemiei de coronavirus. Decizia Guvernului a fost transmisă Parlamentului, care se va întruni marţi în şedinţă. Instituirea stării de urgenţă va permite Guvernului și autorităților să mobilizeze mai multe resurse, să poată acționa cu mai multe capacități pe toate ariile de combatere a epidemiei, a declarat premierul Ion Chicu. Este prima dată în istoria independenței R. Moldova când se instituie regimul stării de urgență. Guvernul a propus instituirea acestui regim pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia finală urmează a fi luată de Parlament care se întrunește marţi în şedinţă. Starea de urgenţă va oferi împuterniciri mai largi autorităţilor, inclusiv poliţiei, a menţionat Ministrul de Interne, Pavel Voicu, conform Europa Liberă.

Italia: Apelul unei femei aflate încă în spital, deși a fost unul dintre primii pacienți infectați cu noul coronavirus. Din Italia continuă să vină imagini și informații impresionante. O femeie este încă internată în spital, deși este unul dintre primii infectați cu noul coronavirus. Este în insuficiență respiratorie gravă și respiră cu ajutorul aparatelor. „Sunt dr. De Rossa, medic veterinar în provincia Avellino, unul dintre primele cazuri din Ariano Irpino pozitive la COVID-19 sau coronavirus. Sunt închisă în izolare, într-o cameră de spital, de atât de multe zile, că nici nu le mai număr. Coronavirusul mi-a provocat o pneumonie bilaterală insterstițială foarte urâtă, cu insuficiență respiratorie gravă. Eu sunt o femeie de 43 de ani, care înaintea acestui episod se bucura de o sănătate foarte bună”, potrivit Digi24.

Ce a declarat dr. Ingrid Miron-soţia medicului ieşean depistat cu coronavirus. „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu prof.dr. Ingrid Miron, soţia oncologului prof.dr. Lucian Miron, care a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Aceasta a explicat complet circumstanţele în urma cărora a făcut deplasarea în Franţa şi traseul pe care l-au urmat ambii, ulterior, după ce s-au întors în ţară. Conform acesteia, pe 10 martie au ajuns la Paris la ora 15.10, pentru a completa o medicaţie specială pe care prof.dr. Ingrid Miron o putea lua doar din farmaciile din Franţa. Au stat o singură noapte la hotel şi au plecat din Paris a doua zi, pe 11 martie, la ora 12.00, stând exact 21 de ore în capitala Franţei. Prof.dr. Ingrid Miron a precizat că, atunci când soţul ei s-a prezentat la IRO i s-a recomandat să stea 14 zile în izolare la domiciliu, preventiv, sau să se testeze şi să se întoarcă la muncă doar dacă rezultatul testului respectiv este negativ.