Costache: "Nenumărate" tir-uri cu "zeci de tone" de medicamente, oprite la graniță; a fost emis ordinul de interzicere a exporturilor - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0823duminică 16 mai 2021

Costache: "Nenumărate" tir-uri cu "zeci de tone" de medicamente, oprite la graniță; a fost emis ordinul de interzicere a exporturilor

de S.J. Joi, 12 martie 2020, 22:41
- a A+
Imagine
Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi seară, că a fost emis ordinul prin care se suspendă pe o perioadă de şase luni exportul de medicamente, fiind oprite la graniţă "nenumărate" tir-uri cu "zeci de tone" de medicamente şi materiale sanitare, relatează Agerpres


"În momentul de faţă, au fost oprite la graniţa României nenumărate tir-uri, zeci de tone de medicamente şi materiale sanitare care ar fi fost scoase din ţară prin export paralel. Am emis acest ordin astăzi, care a fost publicat în numărul 202 din Monitorul Oficial. Citez articolul 2: 'Se suspendă temporar distribuţia în afara teritoriului României pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin a medicamentelor cuprinse în catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (...)'. În condiţiile crizei COVID, datorită lipsei medicamentelor şi materialelor de pe piaţa din Europa erau foarte multe echipamente, dispozitive şi consumabile care ar fi fost altfel scoase din România", a declarat Victor Costache, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Â

Distribuţia în afara ţării a medicamentelor sau a materialelor sanitare pentru tratarea COVID-19 va fi suspendată pentru şase luni, a anunţat, miercuri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Comitetul a decis suspendarea temporară pentru şase luni a distribuţiei medicamentelor, dispozitivelor medicale şi materialelor sanitare esenţiale în prevenţia şi tratarea infecţiei cu COVID-19 în afara teritoriului României", a declarat Arafat într-o conferinţă la sediul MAI.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii, lista va fi stabilită împreună cu experţii din comisiile de specialitate ale ministerului, avându-se în vedere, în mod special, medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, antifungice, anestezice, sedative, precum şi alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 şi a complicaţiilor acestora.

De asemenea, lista va cuprinde materiale sanitare şi dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuşi, seringi, măşti, ochelari de protecţie, soluţii dezinfectante, precum şi alte materiale şi dispozitive medicale identificate a fi necesare pentru gestionarea cazurilor de COVID-19.


17237 de afisariDin cate stiu eu,
Leo55 [utilizator], Vineri, 13 martie 2020, 8:23
+7/7
(deci este relativ) Romania primeste o anumita cota de medicamente de la producatorii din afara, la preturi mai scazute (nu suntem singura tara care beneficiaza astfel) care altfel nu ar fi accesibile ca pret pacientului roman. Din acele cote ceea ce nu se vinde in tara se poate reexporta.
Totul ar fi bine si frumos, dar importatorii romani "uneori" abuzeaza de acea portita si reexporta tot ce pot la preturi mai mari, de unde si marile crize de anumite medicamente prin care am mai trecut deja.
Rezolvarea ar fi ca statul roman sa aiba si el o companie de impotrt medicamente si sa nu mai stea sanatatea romanilor numai la mana unor privati.
A nu se intelege ca sunt impotriva sectorului privat, dar si acesta trebuie uneori tinut in frau ca sa nu faca (cumva) abuz.
In cazul de fata
Leo55 [utilizator], Vineri, 13 martie 2020, 10:24
+6/6
este vorba nu de export in general ci de reexport.
S-a importat la un pret mai mic si se reexporta la un pret mult mai mare pt profit evident, desi produsul respectiv fusese destinat pietii romanesti.
inca 10 comentarii comenteaza