Statul român trebuie să îi convingă pe românii din Italia să nu vină în țară de sărbători, pentru a nu răspândi coronavirusul, spune fostul președinte Traian Băsescu. De asemenea, el a spus că ar trebui luate și măsuri de restrângere a participării la slujbele religioase din perioada Paștelui.

Coronavirus in ItaliaFoto: Profimedia

"(...) Noi vom fi a doua țară afectată din cauza numărului mare de cetățeni pe care îi avem în Italia. Vin sărbătorile acum și veți vedea după sărbători ce se întâmplă. Cred că o problemă cu cetățenii are, în primul rând, statul român, și anume să-i convingă pe cetățenii români din Italia să stea în Italia. (...). Ce trebuie să înțelegem toți: prevenirea epidemiilor prin carantină sau diminuarea efectului epidemiilor prin carantină este una dintre cele mai dure măsuri pe care un stat le poate lua", a declarat Traian Băsescu, sâmbătă, la Digi 24.

Întrebat dacă ar trebui pusă și problema unei recomandări legate de o restrângere a participării la slujbele religioase din perioada Paștelui, fostul șef de stat a declarat: "Categoric da. Și trebuie făcută din timp, anunțată, iar românii rugați să nu vină și dacă vin, anunțați că intră în carantină. Și Biserica Ortodoxă Română a dat dovadă în diverse ocazii că este rațională și nu cred că nu se va găsi înțelegere la patriarh și la sinod și țineți cont că avem un patriarh extrem de pragmatic".

Premierul interimar, Ludovic Orban, le-a recomandat românilor aflați în zonele din Italia afectate de coronavirus să nu vină în ţară de Paște sau în vacanță, decât în cazuri de urgenţă.

CITEȘTE ȘI: Mesajul profesorului Streinu Cercel pentru românii din Italia: Să nu vină în România dacă nu au o nevoie anume / Dacă trebuie să vină obligatoriu, să ia în calcul izolarea la domiciliu