Președinții rus Vladimir Putin și turc Recep Tayyip Erdogan au discutat vineri în încercarea de a controla escaladarea bruscă a tensiunilor în nord-vestul Siriei, după moartea a peste 30 de soldați turci în lovituri ale regimului din Damasc, susținut de Moscova, scrie AFP.

Erdogan si PutinFoto: kremlin.ru

După ce a suferit cele mai grave pierderi într-un singur atac de la începutul intervenției în Siria, în 2016, Ankara a reclamat vineri susținerea comunității internaționale, agitând amenințarea unui nou aflux de migranți spre Europa.

Într-o autogară din Istanbul, zeci de persoane, în special afgani, se înghesuiau în autobuze și taxiuri cu destinația granița greacă.

Joi, cel puțin 33 de militari au murit în urma unor lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei). Ankara a ripostat și a ucis 20 de combatanți sirieni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Acest acces de tensiune riscă să agraveze situația umanitară deja critică în Idlib, unde aproape un milion de persoane au fugit în ultimele luni din fața ofensivei pe care regimul de la Damasc a declanșat-o în decembrie.

În fața acestei situații volatile, ONU, al cărui Consiliu de Securitate urmează să se reunească de urgență vineri, a cerut încetarea imediată a focului iar Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de "riscul unei confruntări militare internaționale majore" în Siria.

Într-o convorbire telefonică, Erdogan și președintele american Donald Trump au convenit într-o convorbire telefonică "măsuri imediate pentru a evita o mare tragedie umanitară".

Potrivit Casei Albe, cei doi lideri au cerut Damascului și Moscovei "stoparea" ofensivei în regiune.

Întâlnire Erdogan-Putin

În cursul dimineții, Erdogan și Putin au avut o convorbire telefonică în care și-au exprimat "îngrijorarea serioasă" legată de situația din Idlib, potrivit Kremlinului, care a adăugat că cei doi lideri ar putea să se întâlnească săptămâna viitoare la Moscova.

Confruntările dintre forțele turce și siriene au creat o prăpastie între Ankara și Moscova, care își întăriseră cooperarea, din 2016, în mai multe domenii, precum Siria, apărarea și energia.

Vineri, ministrul rus al Apărării a afirmat că soldații turci au fost loviți de atacuri deoarece se aflau printre "unitățile combatante ale grupărilor teroriste", o versiune dezmințită ferm de Ankara.

Șeful diplomației ruse a prezentat condoleanțe și a afirmat că Moscova va face "totul pentru a asigura securitatea soldaților turci" din Siria.

NATO a organizat vineri o reuniune de urgență la cererea Turciei, dar membrii alianței s-au mulțumit să își exprime solidaritatea, fără a asuma vreun angajament concret.

Ankara ceruse crearea unei zone de excluziune aeriană în Idlib pentru a menține la sol avioanele regimului și cele ale Rusiei.

Grecia și Bulgaria au închis granițele

Într-o tentativă de a face presiuni asupra Uniunii Europene pentru a obține mai mult sprijin, Ankara a anunțat că nu va mai stopa migranții care încearcă să ajungă în Europa din Turcia, reactivând spectrul gravei crize migratorii care a zguduit continentul european în 2015.

"Plec în Germania", a declarat Sebghatullah Amani, un migrant afgan de 20 de ani, înainte de a lua autobuzul din Istanbul spre granița cu Grecia. "Toți prietenii mei sunt aici, vom merge împreună", a adăugat el.

Dacă nu se observa o creștere spectaculoasă a numărului de treceri, vineri, Grecia și Bulgaria și-au închis granițele.

Tăcerea lui Erdogan

Turcia găzduiește pe teritoriul său circa 4 milioane de migranți și refugiați, majoritatea sirieni, și se teme de un nou aflux din Idlib.

Erdogan, care nu a făcut nicio declarație publică după atac, a convocat în noaptea de joi spre vineri un consiliul de securitate extraordinar, la Ankara.

Tensiunile au crescut continuu în ultimele săptămâni în Idlib, cu mai multe confruntări între forțele turce și siriene, soldate cu un total de 53 de morți în rândul forțelor Ankarei, în februarie.

Pe teren, regimul sirian și aliatul său rus au cucerit mai multe localități, chiar dacă grupările rebele susținute de Ankara au cucerit joi orașul strategic Saraqeb.

Declașat în martie 2011 de represiunea manifestațiilor pașnice, războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morți.