Primul pacient român diagnosticat cu coronavirus este bine, este doar purtător al virusului și continuă să nu aibă simptome - febră, tuse - a anunțat joi, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde este internat tânărul din Gorj.

Adrian Streinu CercelFoto: AGERPRES

"Avem vești bune, pacientul din Gorj este bine", a anunțat Adrian Streinu Cercel.

Autoritățile au anunțat încă de acum câteva săptămâni că primii 10 pacienți români diagnosticați cu coronavirus (în eventualitatea în care se vor înregistra atâtea cazuri în țara noastră) vor fi tratați la Institutul Matei Balș din București, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, și au subliniat că spitalul condus de Adrian Streinu Cercel are toate condițiile pentru a trata eventuali pacienți infectați cu coronavirus.

"Institutul Matei Bals are toate capacitățile să diagnosticheze și să trateze acești pacienți, dacă va fi necesar", a anunțat încă de acum o lună Adrian Streinu Cercel, managerul spitalului.

În cazul în care numărul pacienților români infectați cu coronavirus va depăși 10 persoane simultan, ei vor fi îngrijiți și în alte spitale de boli infecțioase din țară - la Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Sibiu sunt centre de boli infecțioase unde vor putea fi tratați pacienți cu coronavirus, dacă va fi cazul, au dat asigurări autoritățile din domeniul sanitar.

Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României a fost confirmat oficial aseară, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru HotNews.ro. Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, ce a intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus care a vizitat recent România. Bărbatul din Gorj a fost izolat și transportat în această dimineață la Institutul Matei Balș din București.

Primul român infectat cu coronavirus are 20 de ani și locuiește cu bunicii în comuna Prigoria, din județul Gorj. Tânărul lucrează la un restaurant unde patron este italianul internat la Rimini cu coronavirus, care a vizitat recent România, a declarat, miercuri noaptea, primarul comunei, Iuliana Iliescu.

Reamintim că un italian în vârstă de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna din Italia), recent întors din România în țara sa, a fost diagnosticat ieri cu coronavirus. El este internat la spitalul din Rimini, iar starea sănătăţii sale nu este gravă.

Italianul de 71 de ani s-a aflat în România în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soției sale, care este româncă, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.

El a ajuns în România pe aeroportul din Craiova, apoi a locuit, pe perioada vizitei, în județul Gorj.

Citește și: