​China a raportat un număr de cazuri noi de coronavirus ușor crescut față de ziua anterioară (433 față de 406) și 29 de decese, cel mai redus bilanț al morților de după 28 ianuarie, potrivit Reuters. Epidemia continuă, însă, să se răspândească în alte țări. În Coreea de Sud au apărut miercuri 505 de noi infecții, iar Pakistan, Georgia, Norvegia, Macedonia, Grecia, România și Algeria se numără printre țările care au anunțat primele cazuri de coronavirus.

Harta epidemiei Covid-19Foto: Johns Hopkins University

Premierul australian Scott Morisson a declarat, joi că lumea este pe cale să fie cuprinsă de pandemie: ”Informațiile pe care le-am primit astăzi indică faptul că lumea va intra curând în faza de pandemie a coronavirusului”.

Cele mai importante informații de joi, LIVETEXT pe HotNews.ro:

07.26 Belarus a anunțat primul caz confirmat de infectare cu coronavirusul Covid-19

06.59 Epidemia s-a răspândit și în țările baltice. Lituania confirmă primul caz, o femeie întoarsă dintr-o călătorie în nordul Italiei

06.28 Vietnamul a anunțat suspendarea călătoriilor fără viză pentru cetățenii sud-coreeni

06.11 Cazul de infectare din Nigeria a fost confirmat în Lagos, o metropolă de peste 13 de milioane de locutori. Autoritățile anunță măsuri draconice

05.31 Disney anunță închiderea DisneyLand-ului și DisneySea din Tokyo, din cauza temerilor privind răspândirea coronavirusului

04.58Hyundai a suspendat producția la una din fabricile din Coreea de Sud după ce un muncitor a fost depistat cu coronavirusul

04.50 Caz identificat în Nigeria, prima instanță de infecție în Africa Subsahariană.

4.36Un denunțător din cadrul Departamentului pentru Sănătate Publică din SUA cere protecție federală după ce s-a plâns că lucrătorii care au primit primii americani evacuați din orașul chinez Wuhan nu au beneficiat de instructaj sau echipamente de protecție împotriva coronavirusului

03.16 În Coreea de Sud numărul persoanelor contaminate a depășit 2000, cu 256 de noi cazuri înregistrate, cel mai mare număr după China.

02.37 În China continentală autoritățile au raportat 327 noi cazuri, cel mai mic număr de mai bine de o lună. 44 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului.

00.34Un copil din provincia chineză Hubei a fost de faţă la moartea bunicului şi a rămas singur în casă cu el din cauza carantinei impuse în contextul epidemiei de coronavirus

23.30 Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Țările de Jos, fiind vorba despre un bărbat care a vizitat recent regiunea italiană Lombardia, potrivit ministrului olandez al Sănătății

22.36 Autoritățile din Irlanda de Nord au confirmat primul caz de coronavirus. Numărul cazurilor în întreg Regatul Unit urcă astfel la 16

21:57 18 noi cazuri de contaminare au fost diagnosticate joi seara în Germania, ceea ce aduce bilanțul total la 44

21.46Critici legate de bilanțul oficial prezentat de autoritățile italiene, care ar fi supraestimat

Protecția civilă italiană a publicat joi o nouă listă cu persoanele testate pozitiv, care a ajuns la 650 de cazuri față de 400 miercuri, dintre care 17 decese (12 anterior).

Dar înalți oficiali care supervizează criza coronavirusului în Italia au criticat metodologia folosită în anumite regiuni și bilanțurile publicate de două ori pe zi de Protecția civilă și care includ toate persoanele al căror test a fost pozitiv, și nu doar bolnavii.

21.12 Numărul de cazuri confirmate în Franța a crescut de la 18 la 38

19.10 Mai multe noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost detectate joi în Spania, unde un pacient este în stare "gravă". De la începutul epidemiei, 17 cazuri au fost înregistrare în Spania, dintre care 15 de începând de luni seara.

Printre noile cazuri anunțate joi, două au fost detectate în regiunea Madrid, printre care un bărbat de 77 de ani, cu alte patologii, și care se află la "terapie intensivă în stare gravă", a precizat guvernul regional, citat de AFP.

18.20 Planurile de urgență cu finanțare imediată sunt pregătite pentru a fi folosite în sprijinul țărilor care nu reușesc să facă față în eventualitatea unei pandemii cu noul coronavirus (purtător de cuvânt FMI)

17.05Facebook blochează reclamele înşelătoare legate de coronavirus

16.49 Șeful OMS: Nicio țară nu trebuie să presupună că nu va avea cazuri, asta ar fi o greșeală fatală, la propriu / Epidemia a ajuns într-un ”moment crucial”, poate să evolueze în orice direcție, funcție de cum o gestionăm

16.13Ministrul sănătății din Indonezia, țară cu 260 mil. locuitori și niciun caz de coronavirus: ”Este o binecuvântare de la Atotputernicul”

15.08 Șeful Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach: CIO este ”total dedicată unor Jocuri Olimpice de succes la Tokyo, începând cu 24 aprilie”

14.03 Încă doi oameni au murit în Italia, bilanțul victimelor coronavirusului ajungând la 14. Numărul cazurilor confirmate a urcat de la 420 la 528.

14.00 Progresia rapidă a coronavirusului aruncă din nou bursele mondiale pe roșu

13.26 Iranul a anunțat că bilanțul morților a urcat la 26, iar numărul total de infecții a urcat cu 106, până la un număr total de 245 de cazuri.

12.09 Președintele francez Emmanuel Macron le-a spus doctorilor dintr-un spital parizian că suntem într-o ”criză, vom avea o epidemie”

11.23 Guvernatorul Lombardiei, regiunea unde se află epicentrul epidemiei din Italia, s-a plasat singur în carantină după ce unul dintre adjuncții săi s-a infectat cu coronavirus

11.04 Coreea de Sud a înregistrat joi încă 505 infecții, cel mai mare bilanț zilnic de până acum din țară. Numărul este mai mare și decât raportarea făcută joi de China. Totalul pacienților ajunge astfel la 1.766, fiind raportat și al 13-lea deces. Dintre noile infecții raportate, 422 sunt în orașul Daegu.

09.48 Iran: 22 de persoane au murit până acum în Iran, iar numărul celor infectați este de 141 arată un grafic transmis de agenția oficială IRNA, fără a preciza dacă cei decedați sunt incluși în numărul celor infectați. Kuweit a raportat joi dimineață că a ajuns la 43 de cazuri de coronavirus, toate având legătură cu Iran.

09.39 O japoneză care lucrează ca ghid în autobuze turistice a fost testată pozitiv cu coronavirus pentru a doua oară, acesta fiind primul astfel de caz din țară. Femeia de 40-50 de ani din Osaka a fost testată pozitiv în ianuarie și externată pe 1 februarie după ce s-a vindecat. Acum s-a prezentat cu dureri în piept și în gât la spital, fiind testată pozitiv din nou. Cazuri de dublă infectare au fost consemnate până acum doar în China.

09.14Un caz de infectare cu noul coronavirus nu poate fi explicat de autorităţile medicale din SUA

08.45 Danemarca a înregistrat primul său caz de infecție cu coronavirus, un bărbat care a fost recent la ski în Lombardia. Bărbatul a fost pus în carantină acasă, împreună cu soția și fiul său, ambii testați negativ la coronavirus. Autoritățile daneze se așteaptă și la alte infecții în țară, dar mențin la nivel scăzut nivelul de risc pentru epidemie.

08.32 Estonia a confirmat primul său caz de coronavirus, un bărbat care s-a întors din Iran. Este vorba de cineva cu rezidență permanentă în Estonia, care nu este cetățean al Estoniei. Potrivit informațiilor mele, este cetățean iranian”, a spus ministrul estonian pentru afaceri sociale, Tanel Kiik, citat de Interfax.

---------

Donald Trump a spus că riscul pentru americani este ”foarte mic”, dar există planuri pregătite contra răspândirii virusului, răspândire care nu este inevitabilă. Afirmațiile lui Trump vin în contradicție cu cele ale oficialilor SUA din domeniul sănătății, care se așteaptă la noi cazuri.

Taiwanul a ridicat alerta de răspuns la epidemie la nivel maxim și pregătește un plan de sprijin al economiei de 2 miliarde de euro. Țara are 32 de cazuri de coronavirus și a consemnat un deces.

Brazilia a anunțat primul caz din America Latină, în condițiile în care țara este în vacanța de carnaval, un moment de nou maxim pentru turism. Îngrijorările sunt crescânde în regiune, Mexicul acceptând cu greu venirea unei nave de croazieră din cauza unui caz de viroză comună.

Coreea de Sud a ajuns la 1.595 de infecții, cel mai mare bilanț din afara Chinei.

Italia a anunțat că are 100 de cazuri noi, cel mai mare focar din Europa ajungând la 400 de infecții și 12 decese. Un hotel din Insulele Canare este, pentru a doua zi, în carantină, cei 700 de clienți fiind blocați din cauza unei legături cu o infecție din Italia.

Până acum au fost consemnate 50 de decese în afara Chinei, printre care 19 în Iran. Teheranul a interzis miercuri adunările publice și a interzis venirile din Kuwait și Bahrain.

Potrivit hărții interactive realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de țări cu cazuri de coronavirus a ajuns la aproape 50, până acum au fost consemnate peste 82.000 de cazuri, 2.800 de decese și 33.000 de pacienți care s-au vindecat.

Citește și: