Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis HotNews.ro un editorial în contextul în care urmează să fie publicat Pachetul digital, una dintre prioritățile anunțate de noua Comisie. Ursula von der Leyen spune că tranziția digitală a Europei trebuie să protejeze și să capaciteze cetățenii, întreprinderile și societatea în ansamblu, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Europa trebuie să dispună de propriile capacități digitale - fie că vorbim despre informatică cuantică, tehnologie 5G, securitate cibernetică sau despre inteligența artificială (IA).

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

"Sunt o optimistă în ceea ce privește tehnologia. Convingerea mea că tehnologia este o forță a binelui vine din experiența mea ca studentă la medicină. Am studiat și am experimentat capacitatea acesteia de a schimba destine, de a salva vieți și de a transforma în rutină ceea ce cândva ar fi fost un miracol.

Acum ni se pare normal să putem lua un antibiotic atunci când avem o infecție, sau să ne facem o radiografie sau un RMN când e necesar. Toate acestea sunt miracole care au schimbat cursul omenirii în bine. Datorită tehnologiei, aceste miracole devin tot mai uluitoare și mai dese. Cu tehnologie detectăm mai bine cancerul, avem intervenții chirurgicale de înaltă precizie sau adaptăm tratamentul la nevoile fiecărui pacient.

Avem parte de toate acestea, aici, în Europa. Dar vreau ca acesta să fie doar începutul și să devină regula în întreaga societate: de la agricultură la finanțe, de la cultură la construcții, de la combaterea schimbărilor climatice la combaterea terorismului. Iată viziunea care stă la baza noii strategii digitale pe care Comisia Europeană o va prezenta săptămâna aceasta.

Transformarea digitală ne poate alimenta economiile și ne poate ajuta să găsim soluții europene la provocări globale. Cetățenii ar trebui să poată lua decizii mai bune pe baza unor informații care să reiasă din date fără caracter personal. Dorim ca datele anonimizate să fie accesibile tuturor, indiferent dacă sunt entități publice sau private, mari sau mici, startup-uri sau corporații-gigant. Acest lucru va ajuta societatea în ansamblu să profite din plin de inovații și de concurență și ne va garanta tuturor beneficiul unui dividend digital. Europa digitală ar trebui să reflecte tot ceea ce are ea mai bun - o Europă deschisă, echitabilă, diversă, democratică și încrezătoare. Dimensiunea strategiei noastre reflectă amploarea și natura tranziției care ne așteaptă, acoperind toate aspectele: de la securitatea cibernetică la infrastructurile critice, de la educația digitală la competențe, de la democrație la mass-media. Strategia se ridică la nivelul de ambiție al Pactului ecologic european, de exemplu, prin promovarea neutralității climatice a centrelor de date până în 2030.

Săptămâna aceasta lansăm un nou obiectiv: transformarea digitală nu poate fi lăsată la voia întâmplării. Trebuie să ne asigurăm că drepturile și viața privată ne sunt protejate la fel online și offline. Că fiecare dintre noi deține controlul asupra propriei vieți și asupra a ceea ce se întâmplă cu informațiile noastre cu caracter personal. Că îi putem încredința tehnologiei ceea ce spunem și ce facem. Că noile tehnologii nu vin cu valori noi.

Înțeleg pe deplin că tehnologiile, și în special cei care le controlează, nu au câștigat încă încredere generală. Încrederea e distrusă atunci când mari platforme online utilizează datele propriilor clienții așa cum nu ar trebui să o facă. Sau când dezinformarea ia locul jurnalismului responsabil, iar un clic contează mai mult decât adevărul.

Prin urmare, înțeleg și respect scepticismul, îndoielile sau chiar pesimismul unora cu privire la tehnologii. Iată de ce cred că avem nevoie de o tranziție digitală concepută să se desfășoare la nivel european și de natură europeană. Una care să redea încrederea acolo unde aceasta s-a erodat și care să o sporească acolo unde ea există. Ca parte a acestui fenomen, marii actori digitali comerciali trebuie să își asume responsabilitatea, inclusiv permițându-le europenilor accesul la datele pe care le colectează. Tranziția digitală a Europei nu va fi pentru profitul câtorva, ci pentru accesul și oportunitățile celor mulți. Va fi probabil nevoie și de legislație în acest sens, după caz.

Ideea este că tranziția digitală a Europei trebuie să protejeze și să capaciteze cetățenii, întreprinderile și societatea în ansamblu. Trebuie să le ofere oamenilor ceea ce promite, astfel încât aceștia să resimtă beneficiile tehnologiei în viețile lor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Europa trebuie să dispună de propriile capacități digitale — fie că vorbim despre informatică cuantică, tehnologie 5G, securitate cibernetică sau despre inteligența artificială (IA). Iată câteva dintre tehnologiile identificate ca fiind domenii pentru investiții strategice, în care finanțarea din partea UE poate atrage după sine finanțări din surse naționale și private.

Valorificarea la maximum a tehnologiilor digitale și a datelor este la fel de importantă pentru industriile mari, cât și pentru IMM-uri. Deși cele mai mari idei provin adesea de la cele mai mici startup-uri, extinderea în lumea digitală poate fi o sarcină dificilă pentru întreprinderile europene mai mici. Dorim ca antreprenorii care înființează un start-up în România să se bucure de aceleași oportunități de a se extinde, de a crește și a atrage investiții ca omologii lor din Silicon Valley.

Pentru aceasta, va trebui să depășim fragmentarea de pe piața noastră unică, adesea mai pronunțată online decât în altă parte. Trebuie să ne unim forțele, acum. Nu devenind toți la fel, ci valorificând dimensiunea și diversitatea Europei — ambele fiind elemente-cheie ale succesului în materie de inovare.

Vom avea nevoie și de resurse pe măsura obiectivelor ambițioase. Din acest motiv, în cadrul Consiliului European de săptămâna aceasta, voi pleda pentru un buget al UE modern și flexibil, care să investească în viitorul nostru, precum și în cercetarea, în punerea în practică a inovațiilor și în competențele necesare pentru a-l aduce la viață. Acest lucru va fi necesar dacă dorim ca Europa să fie deschizătoare de drumuri în domeniile cu cel mai mare potențial, cum ar fi datele și inteligența artificială. Săptămâna aceasta, ne vom prezenta planurile privind ambele domenii, pe lângă strategia noastră digitală globală.

Punctul de plecare în privința datelor va fi întotdeauna protecția persoanelor. Europa are deja cele mai solide reglementări din lume, iar acum le vom oferi europenilor instrumentele de care au nevoie pentru a se asigura că dețin și mai mult controlul. Dar există și un alt tip de date care constituie tezaurul nedescoperit și neutilizat al economiei agile din punct de vedere al datelor din viitor. Mă gândesc la datele anonimizate privind mobilitatea sau la datele meteorologice colectate de transportatorii aerieni, la imaginile prin satelit, dar și la datele industriale și comerciale cu privire la orice, de la performanțele motoarelor și până la consumul de energie. Aceste tipuri de date fără caracter personal pot sta la baza elaborării și a dezvoltării de produse și servicii noi, mai eficiente și mai durabile. Și care pot fi reproduse aproape gratuit. Cu toate acestea, în prezent, 85% din informațiile pe care le producem nu se utilizează. Acest lucru trebuie să se schimbe, în avantajul nostru.

Vom elabora un cadru legislativ și standarde de operare pentru spațiile de date europene. Acestea le vor permite întreprinderilor, guvernelor și cercetătorilor să își stocheze datele și să acceseze date de încredere partajate de alții. Toate acestea se vor realiza în condiții de siguranță care creează mai multă valoare pentru toți și le asigură tuturor un profit corect. La rândul lor, aceste seturi de date vor fi vectorul activităților noastre de promovare a excelenței și a încrederii în inteligența artificială în Europa. Inteligența artificială ajută deja întreprinderile mici să își reducă factura la energie, ne permite să avem un transport mai ecologic și automatizat și contribuie la diagnostice medicale mai precise.

Pentru a ajuta întreprinderile mari și mici să exploateze întregul potențial al IA, vom investi într-o rețea de centre locale de inovare digitală și în centre de excelență pentru cercetare și educație avansate. În același timp, vom acționa pentru a ne asigura că IA funcționează în condiții echitabile și conforme cu standardele ridicate pe care Europa le are în toate domeniile.

Trebuie să ne respectăm pe deplin angajamentul față de siguranță, confidențialitate și egalitate de tratament la locul de muncă, într-o lume în care algoritmii influențează deciziile. Ne vom concentra acțiunile asupra aplicațiilor cu risc ridicat care ne pot afecta sănătatea fizică sau mintală sau care influențează deciziile importante privind ocuparea forței de muncă sau asigurarea respectării legii.

Scopul nu este să reglementăm mai mult, ci să oferim garanții practice, să ne asigurăm că există responsabilitate și posibilitatea de intervenție umană în caz de pericol sau de dispute. Am modelat cu succes alte sectoare - de la automobile până la produse alimentare - și vom aplica acum aceeași logică și aceleași standarde în noua economie bazată pe date.

Vreau să rezum tot ceea ce am stabilit folosind termenul „suveranitate tehnologică”. Acesta descrie capacitatea pe care trebuie să o aibă Europa de a face propriile alegeri, respectându-și valorile și normele. E ceea ce ne va ajuta pe toți să devenim optimiști în privința tehnologiei".