Ministerul Agriculturii va lansa un proiect prin care vrea creşterea consumului de peşte proaspăt, a declarat marți secretarul de stat Gheorghe Ştefan, care a precizat că România este "la coada" Uniunii Europene în privința consumului de pește - aproximativ 6 kilograme pe cap de locuitor pe an.

Secretarul de stat a anunțat că Ministerul Agriculturii va lansa acest proiect de la 1 ianuarie 2021.

"Sperăm ca să-i convingem, cu această ocazie, şi pe ardeleni, că cel mai bun porc e, totuşi, peştele. Va fi o prioritate a ministerului, pentru că dorim să ne implicăm şi în organizarea pieţei de peşte din România, deoarece grija fermierului este să producă, nu să sune la diverşi clienţi pentru a-şi vinde produsele. Consumul de peşte pe cap de locuitor este în România de circa 6 kg, suntem la coada UE", a spus Gheorghe Ştefan într-o conferință de presă la Cluj, potrivit Agerpres.

El a adăugat că vor fi realizate centre de gros pe lângă marile oraşe consumatoare de peşte, precum Bucureşti, Iaşi, Craiova, iar fermierii din zonele respective să încheie contracte cu centrele de gros, care, la rândul lor, să fie singurele care să poată încheia contracte cu marile lanţuri de supermarketuri.

"Măsura ar avea ca avantaj scoaterea la suprafaţă a pieţei negre din zonă, creşterea producţiei de peşte, asigurarea trasabilităţii peştelui, dar şi un control pe ferme şi pe specii", a mai spus Gheorghe Ştefan.

În aprilie 2019, premierul de atunci Viorica Dăncilă și ministrul Agriculturii Petre Daea au inaugurat cu fast la Tulcea Bursa de Pește. Bursa de Pește, proiect în valoare de aproape 6 milioane de euro, finanțat de la bugetul național și din fonduri europene, a fost deschisă cu trei zile înainte de începerea perioadei de prohibiție si avea ca scop declarat stabilirea unui preț de referință pentru peștele pescuit din Delta Dunării. Au fost expuse atunci câteva lăzi cu pește, iar trei zile mai târziu bursa a fost închisă și nici nu a mai funcționat vreodată.

Comisia Europeană a notificat Ministerul Agriculturii cu privire la necesitatea restituirii fondurilor, ca urmare a problemelor în implementarea proiectului, anunța la preluarea mandatului ministrul Agriculturii Adrian Oros. "La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-au constatat următoarele: singurele tranzacţii care s-au făcut au fost două tranzacţii în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării. Apoi, deficienţe grave: punctul de colectare nefuncţional, fără apă, fără nimic, navele de transport nu erau înregistrate şi nu era obţinută nicio autorizaţie esenţială. Alaltăieri (marţi - n.r.) a venit din partea Comisiei, pentru că a fost pe bani europeni, că trebuie să înapoiem 14,96 milioane de lei”, afirma Oros.