Procesul pentru corupție al lui Benjamin Netanyahu, singurul șef de guvern din istoria Israelului pus sub acuzare în cursul mandatului, va începe în 17 martie, la două săptămâni după alegeri cruciale pentru supraviețuirea sa politică, a anunțat marți justiția, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Într-un comunicat succint, ministerul Justiției a precizat că actul de acuzare va fi citit de judecătoarea Rivka Friedman-Feldman, la un tribunal din Ierusalim, în prezența lui Netanyahu, marți, 17 martie, după-amiază.

Acest anunț intervine în momentul în care premierul, în vârstă de 70 de ani, este în campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 2 martie, al treilea scrutin în mai puțin de un an în Israel, după precedentele două în care nu a reușit să se departajeze de rivalul său Benny Gantz.

Acesta din urmă a refuzat după alegerile din septembrie să facă parte dintr-un guvern de uniune condus de Netanyahu, afirmând că premierul trebuie să-și rezolve problemele din justiție înainte de a pretinde puterea.

Acesta a fost acuzat în toamnă de corupție și abuz de încredere în trei dosare.

Legea israeliană prevede că orice ministru urmărit penal trebuie să demisioneze, dar măsura nu se aplică și premierului. Dacă poate rămâne în funcție, Benjamin Netanyahu nu se bucură de nicio imunitate în fața justiției.

Netanyahu a cerut la începutul lui ianuarie Parlamentului, Knessetul, să-i acorde imunitate în vederea alegerilor din 2 martie, mizând pe victorie.

Dar partidele de opoziție au convins o majoritate a deputaților să examineze cererea de imunitate înaintea alegerilor. În fața unei respingeri anticipate, Netanyahu a retras in extremis, la sfârșitul lui ianuarie, cererea de imunitate judiciară.