Ancheta în cazul bărbatului care a murit în parcul din Vatra Dornei după intervenţia brutală a unui echipaj de jandarmi intră într-o nouă fază, după ce expertiza suplimentară solicitată de procurorul militar care se ocupă de acest dosar ar demonstra că între folosirea spray-ului paralizant de către femeia-jandarm şi moartea victimei a existat o legătură de cauzalitate, scrie Monitorul de Suceava.

Momentul in care jandarmii folosesc spray lacrimogenFoto: Captura video

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, "din raportul de expertiză medico-legală a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei". În consecinţă, s-a decis extinderea urmăririi penale faţă de jandarmerița Ana Maria Florescu şi pentru infracţiunea de "lovituri cauzatoare de moarte". Ea mai este cercetată penal şi pentru infracţiunile de "purtare abuzivă”, respectiv "portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, mai scrie Monitorul de Suceava.

Procurorii militari ieşeni au mai precizat că în acest moment nu s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de alte persoane.

Ioan Marocico, avocatul care reprezintă familia lui Ioan Csapai, a declarat că va solicita schimbarea încadrării juridice a faptelor din ucidere din culpă, lovire sau altă violențe, în lovituri cauzatoare de moare sau chiar omor, mai ales că membrii Comisiei de Avizare și Control au confirmat noul Raport de expertiză medico–legală întocmit la Institutul de Medicină Legală Iași şi au concluzionat că moartea lui Ioan Csapai a fost violentă.

"Decesul s-a datorat insuficienței multiple pe organ, infarct entero-mezenteric, consecința unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant lacrimogen și presarea victimei cu corpul și genunchii în zona lombară şi cu mâinile în regiunea cervicală, toate acestea ducând la stop cardio-respirator. Între stop-cardio respirator și infarct entero-mezenteric există o legătură directă de cauzalitate privind moartea bărbatului decedat”, a susținut avocatul Ion Marocico.

Avocatul a mai susținut că spray-ul folosit de patrula de jandarmi din Vatra Dornei nu se afla în dotarea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, fiind un spray neautorizat, cumpărat de pe piața neagră, folosit de femeia-jandarm ca autoapărare împotriva câinilor vagabonzi.

Incidentul a avut loc în 19 iulie, în timpul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret, după ce un părinte le-a reclamat jandarmilor că bărbatul, în vârstă de 55 de ani, o atinsese indecent pe fiica sa de doar 12 ani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Suceava, col. Bogdan Cornaci, declara că jandarmii au acţionat pentru scoaterea din mulţime şi imobilizarea bărbatului, după ce tatăl şi fetiţa au venit la o femeie jandarm să reclame faptele suspectului. El a adăugat că în timpul intervenţiei jandarmilor bărbatului i s-a făcut rău, a fost chemată salvarea, a fost resuscitat, a fost dus apoi la spital la Vatra Dornei, după care a fost transferat la Suceava.

În imaginile surprinse de un martor se poate vedea însă că bărbatul era deja imobilizat la pământ, iar doi jandarmi sunt peste el încercând să-i pună cătușele. La un moment dat, jandarmerița se apleacă și pulverizează gaz lagrimogen direct în fața suspectului, de la o distanță de doar câțiva centimetri. Bărbatul are câteva zvâcniri, după care rămâne inert. Jandarmii îi pun cătușele și abia după ce încearcă să-l ridice își dau seama că omul nu dă niciun semn de viață. În zonă apar doi polițiști care încep să se agite. Jandarmii îi scot cătușele și îl întind cu fața în sus. Din imaginile filmate, niciunul nu acordă primul ajutor victimei. Jandarmerița care a pulverizat spray-ul nu intervine deloc, stând tot timpul deoparte.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în stop cardio-respirator, resuscitat, iar a doua zi a fost operat, însă ulterior a decedat