​Respingerea în comisia juridică a Senatului a ordonanței privind anticipatele este „o bătaie de joc totală la adresa Diasporei”, a declarat, marți, vicepremierul Raluca Turcan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta susține că, dincolo de reglementările privind organizarea unui scrutin înainte de termen, ordonanța conține prevederi importante pentru românii din doaspora, respectiv extinderea la trei zile a intervalului de vot și dublarea numărului de parlamentari din Diaspora.

„Pesediștii pur și simplu nu renunță la obsesia de a pedepsi Diaspora pentru înfrângerile usturătoare suferite în alegerile din ultimii ani și au găsit o nouă modalitate prin care să se răzbune. Somez PSD să renunțe la aceste practici și să-și schimbe votul în plenul Senatului! Dacă mai au măcar un dram de responsabilitate și înțeleg să nu arunce totul în aer, în speranța că așa pun bețe-n roate Partidului Național Liberal, atunci să voteze în Senat în favoarea adoptării OUG privind alegerile anticipate!”, a precizat Turcan.

Senatorii PSD au propus marți, în Comisia Jurdică de la Senat, respingerea ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Orban, care reglementează alegerile anticipate. Cu 8 voturi "pentru" și 3 "împotrivă" (de la PNL și USR) a fost adoptat raportul de respingere a ordonanței. Amendamentul de respingere a aparținut UDMR și a fost votat de PSD și ALDE. De precizat este că PSD, UDMR, ALDE și PMP nu sunt de acord cu prevederea care permite alegătorilor aflați în tranzit să voteze în localitatea în care se află și nu în cea de care aparțin așa cum prevede legea în prezent. De altfel, PSD, UDMR și ALDE au făcut presiuni asupra Avocatului Poporului să conteste OUG la Curtea Constituțională.