Numărul de noi infecții cu coronavirus din China continentală a scăzut sub 2.000 pentru prima oară după luna ianuarie, experții internaționali avertizând, totuși, că este prea devreme să putem spune că epidemia este ținută sub control, scrie Reuters. Efectele economice ale coronavirusului au început să se vadă în tot mai multe locuri, de la gigantul american Apple, care a avertizat că vor fi probleme cu livrările de iPhone și va consemna venituri mai mici, până la Coreea de Sud, unde președintele țării a spus că situația este una de urgență economică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de marți, LIVETEXT pe HotNews.ro:

19.55Rusia anunță că va interzice, începând de joi, 20 februarie, intrarea pe teritoriul său a cetățenilor chinezi

„Intrarea cetăţenilor chinezi pe la frontierele guvernamentale ruse este suspendată începând cu 20 februarie pentru călătoriile de lucru, călătoriile private, de studii şi turistice”, a informat Tatiana Golikova, vicepremierul rus însărcinat cu Sănătatea, citat de agențiile ruse.

15.44 Companiile din provincia Hubei vor fi exceptate de la plata contribuțiilor pentru pensie, șomaj și asigurarea contra accidentelor de muncă din februarie până în iunie

14.48 Aproximativ 30 de doctori din orașul britanic Brighton sunt în stare de izolare după ce au fost în contact cu un medic testat pozitiv cu coronavirus

13.18 Echipa de Cupa Davis a Chinei s-a retras din play-off-ul Grupei Mondiale I, din cauza epidemiei de coronavirus. Astfel, întâlnirea România - China, programată să se desfășoare la Piatra-Neamț în 6-7 martie nu se va mai disputa, iar România a avansat în Grupa Mondială I.

11.19 Încă 88 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus pe Diamond Princess din Japonia. Numărul total de cazuri descoperite pe nava de croazieră ajunge, astfel, la 542.

11.18 Apple admite că vânzările îi vor fi afectate de coronavirus și dă un semnal pentru întregul segment de business

11.07 Ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a declarat că există un ”risc credibil” ca epidemia de coronavirus să se transforme într-o pandemie

09.40 Japania va testa folosirea medicamentelor antiretrovirale pentru HIV pe pacienții cu coronavirus, în condițiile în care numărul de infecții din țară este de 520, inclusiv 454 de cazuri pe nava Diamond Princess. Anunțul vine în condițiile în care Thailanda a anunțat că o combinație de medicamente pentru HIV și pentru gripă a avut succes în cazul unei paciente de 70 de ani. Aceasta s-a vindecat în 48 de ore, în condițiile în care restul tratamentelor încercate nu dăduseră rezultate timp de 10 zile.

09.18Directorul unui mare spital din Wuhan a murit din cauza coronavirusului

08.51 Autoritățile locale din Shanghai au anunțat că elevii și studenții nu se vor întoarce la cursuri, ci vor începe să facă orele online, începând cu 2 martie

------------

Restricțiile tot mai dure în privința circulației persoanelor și mărfurilor au ajutat la limitarea răspândirii virusului în afara provinciei Hubei, dar asta a avut un efect economic major asupra Chinei și lumii.

Analiștii Nomura au redus iar prognoza de creștere a Chinei în primul trimestru, până la 3%, adică jumătate din ritmul din trimestrul patru, adăugând că există riscul ca avansul PIB să slăbească și mai mult. ”Deja au fost făcute prea multe daune, iar politicile de stimulare a economiei nu vor fi prea eficiente”, spune Nomura.

”China trece printr-o situație foarte rară: Șocuri simultane atât în ofertă, cât și în cerere”.

Hong Kong a majorat subvențiile acordate mediului de afaceri și spitalelor la 3,6 mld. dolari pentru a atenua efectul economice asupra centrului financiar guvernat de Beijing.

Tot în Asia, statisticile economice arată că Japonia, a treia cea mai mare economie din lume, dar și centrul financiar regional Singapore, se apropie de recesiune.

Potrivit ultimei raportări zilnice, coronavirusul a mai provocat 98 de decese în China continentală, totalul ajungând la 1.868.

De asemenea, au fost consemnate 1.886 de noi infecții, bilanțul epidemiei urcând la 72.436. Ultima oară când numărul de infecții din China Continentală a fost mai mic s-a consemnat pe 30 ianuarie, iar numărul de decese nu a scăzut sub 100 de pe 11 februarie.

În afara Chinei sunt 827 de cazuri în 26 de țări, cinci oameni murind din cauza virusului.

80% dintre cei infectați au simptome ușoare, iar 14% au complicații severe

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, luni, la Geneva, că potrivit ultimelor date, numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus COVID-19 a început să scadă în China, potrivit Guardian. „Această tendință trebuie interpretată foarte prudent. Tendințele se pot schimba”, a declarat șeful OMS într-o conferință susținută la Geneva.

Datele furnizate de autoritățile medicale chineze arată că peste 80% dintre pacienții infectați cu COVID-19 au simptome ușoare și se vor recupera, în timp ce 14% suferă de complicații severe, cum ar fi pneumonia, 5% sunt în stare critică și 2% mor din cauza bolii.

„Se pare că COVID-19 nu este la fel de mortal ca și alte coronavirusuri, inclusiv SARS și MERS", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o declarație de presă.

El a adăugat că începe să se contureze o imagine tot mai clară a focarului din Asia.