Preţul cartofului la producătorii din Harghita a stagnat încă din toamnă, iar în prezent se constată o uşoară scădere, pe fondul importurilor din ţările europene, iar stocurile din judeţ se situează între 30-40% din cantitatea recoltată, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA), Torok Jeno, a declarat presei, luni, că preţul cartofului stagnează la 1,5 lei/kg încă din toamnă şi chiar se constată o uşoară descreştere, până la 1,3 lei/kg, depinzând şi de calitatea cartofilor.

Sursa citată a mai precizat că nici solicitările de cartofi nu sunt prea mari, stocurile din judeţ fiind cuprinse între 30-40% din cantitatea recoltată.

Preţul cartofilor este mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, când era de 1,7 lei/kg, dar mai mare decât în 2018, când nu depăşea 50 de bani.

Anul trecut, preţul cartofilor a fost mai ridicat, din cauză că importurile din vestul Europei au fost mai reduse, întrucât producţia de cartofi a fost acolo mai mică cu 30%, motiv pentru care a crescut cererea pentru cartofii autohtoni.

În acest an, însă, în ţară au fost importaţi cartofi, ceea ce a dus la o scădere a vânzării cartofilor româneşti, dar şi a preţului acestora.

Producţia medie de cartofi în judeţ a fost, în toamnă, de 24 de tone la hectar, iar din punct de vedere al calităţii a fost un an normal, a mai spus Torok Jeno.

În Harghita, cartoful este cultura de bază şi a fost cultivat, în 2019, pe 7.200 de hectare, în ultimii ani suprafaţa scăzând din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei.