​Alstom confirmă că este în discuții pentru a cumpăra divizia producătoare de trenuri a companiei canadiene Bombardier Transport. Presa a scris că unitatea celor de la Bombardier este evaluată la 7 miliarde dolari. Dacă business-ul se va concretiza, Alstom va putea concura mai eficient cu chinezii de la CRRC Corp Ltd, mai ales după ce planurile francezilor de a fuziona cu Siemens au fost blocate anul trecut de autoritățile europene de reglementare. Bombardier Transport are 40.600 de angajați în 27 de țări.

Tren Coradia ContinentalFoto: Alstom

”Discuțiile sunt în curs. Nu a fost luată o decizie finală”, spune Alstom.

Bombardier Transport are sediul la Berlin, a avut afaceri de 8,3 miliarde dolari anul trecut și are comenzi totale de 35 miliarde dolari. Alstom a avut afaceri de 8,1 miliarde euro în anul fiscal 2018-19, iar totalul comenzilor era de 43 miliarde euro la final de 2018. Bombardier are datorii mari și a renunțat la diverse activități în ultimii ani.

Televiziunea franceză BFM a anunțat duminică faptul că oferta ar fi undeva în jurul a 7 miliarde dolari și Alstom va oferi cash pentru cele 70% deținute de Bombardier în divizia feroviară și acțiuni Alstom pentru cele 30% deținute de fondul canadian de pensii Caisse de dépôt et placement du Québec.

Alstom a luat legătura în iulie anul trecut cu Bombardier, grup care obține peste jumătate din venituri din producția și mentenanța de trenuri (inclusiv metro-uri). Bombardier are multe comenzi, dar cu unele dintre ele a avut probleme de calitate, fiind nevoită să amâne livrările.