Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, la Iași, că autoritățile locale ar trebui să implementeze mai repede măsurile adoptate de Consiliul Local privind calitatea aerului, el subliniind că românii sunt „abonați la camera de gardă a spitalelor”, din cauza bolilor provocate de poluare, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Costel Alexe consideră că problemele de mediu „au un impact semificativ şi în relaţia pe care România o are cu Comisia Europeană". Dacă în ceea ce privește situația Capitalei, „lucrurile sunt clare şi din păcate România nu mai poate face nimic, doar să aştepte sancţiunile de la Curtea de Justiţie”, în orașe precum Brașov și Iași s-ar putea eficientiza măsurile privind calitatea aerului.

„Autorităţile publice din ţară, inclusiv cele din Iaşi, ar trebui să îşi intensifice viteza de implementare a măsurilor pe care şi le-au asumat prin acele hotărâri de consiliu local în aceste planuri integrate de calitatea aerului. (...) Trebuie schimbată viteza de implementare şi astfel să le arătăm şi românilor, dar şi partenerilor europeni că suntem motivaţi şi serioşi în privinţa angajamentelor luate. De foarte multe ori se face doar figuraţie la televizor şi pe Facebook cu promisuni şi acţiuni de imagine, în timp ce românii sunt abonaţi în camerele de gardă ale spitalelor, cu boli cardiovasculare şi respiratorii, corelaţii certe, conform raportului de sănătate al Bucureştiului, cu zonele afectate de poluare”, a explicat Costel Alexe.

Acesta a precizat că, în cazul Iașului, cauza principală a poluării o reprezintă lipsa unei variante ocolitoare și a prezentat și câte depășiri au fost înregistrate la diferite stații din capitala Moldovei.

„Aş vrea să clarific încă o chestiune, o falsă problemă invocată de autorităţile locale ca fiind printre principalele surse a valorilor ridicate de PM10: praf transfrontalier şi poluare din surse naturale. Pentru corecta informare atât a opiniei publice, dar şi a autorităţilor locale: cauze naturale, conform Legii 104/2011 sunt emisiile de poluanţi care nu rezultă din activităţi umane, respectiv evenimente naturale: erupţii vulcanice, activităţi seismice, activităţi geotermale, incendii de pe terenuri sălbatice, furtuni, aerosoli marini, resuspensia sau transportul particulelor naturale din regiuni uscate”, a declarat Costel Alexe, într-o conferință de presă.

El a făcut din nou referire la normele pe care ar trebui să le urmeze șantierele, vorbind despre respectarea legislației de mediu.

„(...) Să ne asigurăm că şantierele publice şi private respectă normele de mediu: astăzi fiind de multe ori o organizare de şantier deficitară, praf, moloz, fără perdele de protecţie, fără dispozitive de spălare a utilajelor ce părăsesc şantierul şi aşa mai departe. Aici, trebuie să o recunoaştem, s-au închis de foarte multe ori ochii, iar dacă au fost sancţiuni ele au fost fie

avertismente, fie nesemnificative în raport cu valoarea investiţiei, fiind de preferat o amendă modică decât intrarea în legalitate”, a declarat Alexe.

Ministrul Mediului a explicat că a cerut reprezentanților orașelor cu care a avut întâlniri, rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei.