Au vrut să prezinte adevărul despre coronavirus, iar acum ar fi dispărut. Doi jurnaliști chinezi nu sunt de găsit niciunde - Hotnews Mobile
1 € 4,8068 1 USD 4,4186vineri 28 feb 2020

Au vrut să prezinte adevărul despre coronavirus, iar acum ar fi dispărut. Doi jurnaliști chinezi nu sunt de găsit niciunde

de N.O. Sâmbătă, 15 februarie 2020, 10:13
- a A+
Imagine
Doi jurnalişti chinezi care au încercat să prezinte "adevărul" despre ce se întâmplă în Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, au dispărut fără urmă, relatează BBC.Cei doi au postat filmuleţe pe internet, au distribuit fotografii dar şi poveşti dramatice din interiorul oraşului aflat acum în carantina şi care a fost izolat de restul ţării. Acum niciunul dintre ei nu mai e de găsit.

Fang Bin şi Chen Qiushi au fost amândoi hotărâți să afle şi să prezinte lumii informaţii în legătură cu criza din Wuhan, capitala provinciei Hubei. Mii de persoane le-au vizualizat postările şi au aflat multe dintre lucrurile care se petreceau în China la momentul începerii epidemiei, dar canalele lor au devenit "tăcute", iar cei care i-au urmărit online se tem că ar fi dispărut pentru totdeauna.

Afacerist din Wuhan, Fang Bin a început să posteze filmuleţe în legătură cu criza care era la început pentru a raporta "cu privire la situația efectivă de aici", promițând să raporteze cât poate de bine. Prima lui postare a fost pe 25 ianuarie pe Youtube, platformă care este interzisă în China, însă ea poate fi accesată cu ajutorul unui VPN.

În primele sale filmuleţe, Fang poate fi văzut mergând cu maşina prin oraş şi arătând situaţia în diferite zone ale acestuia.

Pe 1 februarie, el a publicat o filmare în care pot fi văzute 8 cadavre înghesuite într-un microbuz în afara unui spital din Wuhan. Clipul a fost vizualizat de aproape 200.000 de ori.

Fang a acuzat că poliţia chineză a intrat peste el în casă în aceeaşi seară şi l-a interogat în legătură cu filmuleţele sale. În acea seară a fost reţinut, avertizat şi apoi eliberat.

Pe 9 februarie, Fang a publicat un filmuleţ de 13 secunde cu textul "Revoltă populară – daţi puterea guvernului înapoi oamenilor". După acest mesaj, contul de Youtube a amuţit, iar Fang a dispărut fără urmă.

Chen Qiushi, un fost avocat pentru drepturile omului transformat în jurnalist, era deja cunoscut în zona activismului. El şi-a construit reputaţia anul trecut, când a oferit informaţii cu privire la protestele din Hong Kong.

Din cauza acestor reportaje, Chen spunea că a fost hărţuit şi cenzurat de autorităţile chineze după întoarcerea sa în China continentală. Conturile sale de pe reţelele sociale, cu peste 700.000 de urmăritori, au fost şterse.

Chen nu a putut fi redus la tăcere, însă. În octombrie, el şi-a făcut un cont de Youtube care are acum peste 400.000 de abonaţi. Pe Twitter, Chen are în continuare în jur de 265.000 de urmăritori.

La sfârşitul lui ianuarie 2020, el a călătorit în Wuhan pentru a oferi publicului informaţii cu privire la criza coronavirusului.

Pe 7 februarie pe contul său de Twitter - care acum este administrat de un prieten - a fost postat un video care o arăta pe mama sa şi care spunea că fiul ei a dispărut cu o noapte în urmă.

Autorităţile chineze au refuzat să comenteze subiectul și nu există nicio declarație oficială cu privire la unde s-ar afla cei doi jurnalişti dispăruţi sau dacă ar fi în carantină.

Patrick Poon, cercetător la Amnesty Internațional, spune că este neclar dacă Chen şi Fang au fost arestaţi de poliţie sau dacă au fost puşi sub carantină forţată.


18421 de afisari


China are un regim totalitar
animatron [utilizator], Sâmbătă, 15 februarie 2020, 10:39
+28/36
O cultura multimilenara ce merita admirata fara rezerve, dar un stat criminal, organizat pentru a tine populatia sub control represiv violent.

Regimul politic comunist nu ezita sa execute sau sa bage in puscarie orice dizident politic, nu are retinere in a pedepsi colectiv milioane de oameni (ca in vestul tarii, unde milioane de musulmani se afla in lagare de concentrare numite "tabere de reeducare patriotica").

A lasa un asemenea regim sa capete o influenta economica mondiala sau sa achizitioneze capacitati tehnologice cu care sa-si intareasca forta ar fi un suicid pentru intreaga civilizatia a Occidentului, bazata pe libertati individuale si colective, pe stat de drept, pe regimuri democratice rezultate din alegeri libere.

Unii cred cu naivitate ca a face comert cu China va ajuta regimul comunist sa se "imblanzeasca", asa cum credeau ca a face comert de gaz si petrol cu Rusia il va impiedica economic pe Putin sa invadeze alte tari.

S-au inselat cumplit cu Rusia si la fel se intampla si cu China, o tara care isi va ataca unii din vecini imediat ce va gasi contextul favorabil.

Regimul chinez si-a gasit deocamdata un adversar occidental puternic, pe masura provocarii, e vorba de administratia republicana a presedintelui Trump.

Dl Trump nu a ezitat sa loveasca dur China cu un razboi comercial deja pierdut de chinezi, Beijing-ul acceptand conditiile americane de taxare la import si de deschidere a pietei chineze.
Faza 1 a fost semnata si a demarat, urmeaza o a doua faza a acordului comercial negociat intre USA si China.

A ajuta expansiunea economica chineza inseamna a gandi pe termen foarte scurt, ignorand consecintele grave pe termen lung.

O parte din banii dati pe un produs chinez ajung in bugetul statului comunist chinez, un adversar geostrategic al Europei, Americii, lumii occidentale (in consecinta si al Romaniei).

Societatea consumerista refuza sa renunte partial la placerile consumului si nu pune pe primul loc libertatea ci satisfactia individuala.
În China adevărul nu-l știe oricine
asavreau [utilizator], Sâmbătă, 15 februarie 2020, 12:29
+17/21
În China nu ai voie să știi decât ce vrea șeful Partidului Comunist Chinez.
inca 32 de comentarii comenteaza
Cookie Settings