​O licitație cu mari semne de întrebare. APIA - agenția care împarte subvențiile UE către fermieri a atribuit un contract de zeci de milioane de euro pentru mentenanța sistemului IT către patru firme abonate la bani publici, care în trecut au candidat separat, dar acum s-au asociat și au depus singura ofertă din cadrul licitației. Cei mai mulți bani se vor duce la Siveco, firmă care a creat softul de la APIA, dar care a fost exclusă pentru presupuse nereguli într-o licitație similară din 2017, motiv pentru care compania se judecă și acum cu APIA. Din asociere nu lipsește o firmă din grupul fondat de urmăritul internațional Sebastian Ghiță, dar și alte două firme abonate la bani publici.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • O singură ofertă pentru un contract de zeci de milioane de euro

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) a atribuit anul trecut un contract în valoare de peste 74 milioane de lei pe o perioada de 3 ani pentru 'servicii de mentenanta, extindere și dezvoltare a sistemului informatic al APIA', potrivit unui anunț de atribuire postat în 28 ianuarie 2020 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Interesant este că pentru acest contract de zeci de milioane de euro a fost depusă o singură ofertă, care a și fost desemnată câștigătoare. Este vorba de asocierea dintre firmele:

  • - Siveco Romania (ofertant asociat - lider de asociere)
  • - World Professional Services (ofertant asociat)
  • - Trencadis Corp (subcontractant)
  • - Soft Business Union (subcontractant)

Toate aceste firme IT sunt cunoscute pentru multitudinea de contracte IT câștigate cu statul:

1. Siveco România, una dintre cele mai mari companii românești care dezvoltă soluții IT, inclusiv pentru Comisia Europeană. Sistemul IT al APIA a fost creat și implementat de către Siveco, zeci de miliarde de euro fiind distribuiti către milioane de fermieri în mai bine de 10 ani. Firma a fost fondată și condusă de Irina Socol până în anul 2014 când, în urma arestării preventive pentru spălare de bani, aceasta a renunțat la conducerea companiei. În 2016, Irina Socol a anunțat că a cedat acțiuni către 35 de angajați ai companiei și că a ieșit din acționariat.

  • Acționarii Siveco sunt: Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,3801%, Alexandru Rădășanu (soțul Irinei Socol, unul dintre fondatorii companiei și fost director general al companiei)- 28,4731%, Florin Ilia - 5,1098% (fost director general al companiei), Siveco România - 0,0279% și alți 32 de acționari persoane fizice, cetățeni români, potrivit Profit.ro.

2. World Professional Services este o firmă parte din grupul Teamnet, fondat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, urmărit penal la nivel internațional. Sebastian Ghiţă se află în Serbia. El a fugit din ţară în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale. La unele din aceste dosare, Sebastian Ghiță a început să fie achitat.

  • Acționarii World Professional Services sunt: Teamnet Internațional (76,78%), Hoinărescu Florin (născut în 1970 în Suceava deține 4,74% din acțiuni), Nedelcu Radu Bogdan (născut n 1978 în Iași deține 6,16% din acțiuni) și Trascu Ion Ovidiu (născut în 1979 în Ploiești deține 12,32% din acțiuni), conforma datelor de la Registrul Comerțului.

3. Trencadis Corp (subcontractant) este controlată de Radu Negulescu, unul dintre tinerii care au lucrat la campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014 în urma cărora a câștigat Klaus Iohannis. După acest moment, firma a avut o ascensiune rapidă, ajungând în topul firmelor cu cea mai rapidă creștere a afacerilor Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, loc deținut anterior de Teamnet.

Compania Trencadis a intrat încă din primul an de activitate pe zona contractelor cu statul. Conform spuselor lui Radu Negulescu pentru Business Magazin, citate de EVZ:

  • „Prietena unui prieten m-a rugat să refac un site pentru o cunoștință de-a ei. Așa am ajuns să fac site-ul primăriei Dragomirești din Maramureș. I-am rugat să mă recomande dacă sunt mulțumiți de munca mea și ei m-au recomandat; așa am ajuns să fac site după site până când am realizat că am făcut peste 500 de site-uri de primării, atunci m-am oprit și am trecut pe licitațiile de proiecte mai mari din zona guvernamentală“.
  • Acționarii firmei Trencadis Corp sunt: Alexander N. Capital Management SRL (deținută de Radu Negulescu), Mihaela Maria Moldovan și Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci, patronul grupului media Adevărul Holding).

4. Soft Business Unionare ca acționari pe Iulian Iuga, Bogdan Ilie Grama și Sorin Valeriu Alexandru. ()

Firma este cunoscută pentru implementarea cardului profesional european în parteneriat cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

În perioada 2011-2014 firma a fost condusă de Sergiu Anton, cel care înainte de anul 2009 a fost șef structura comunicații și tehnologia informației în SRI.

  • De ce este o licitație cu semne de întrebare: Scandalul din 2017 care a dus la întârzierea plății subvențiilor căre fermieri

Un scandal răsunător a izbucnit în 2017 cu sistemul IT al APIA care avea nevoie urgentă de lucrări de mentenanță și dezvoltări ulterioare. Pentru a rezolva situația, Agenția a scos la licitație un contract de 97 de milioane de lei, dar lucrurile au luat o asemenea întorsură încât plățile către fermieri riscau să nu mai fie făcute.

În cadrul procedurii demarate în septembrie 2017, APIA a primit trei oferte de la următoarele firme:

  • 1. Firma S&T Romania, în asociere cu Teamnet World Professional, având ca tert sustinator pe Ymens Teamnet, firme din grupul Teamnet fondat de urmaritul penal Sebastian Ghita
  • 2. Siveco Romania (n.a. Sistemul IT al APIA a fost creat si implementat de catre Siveco)
  • 3. Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), avand subcontractori pe Best Internet Security si Trendcadis Corp si tert sustinator pe Soft Business Union.

După cum puteți observa, firmele care au câștigat anul trecut contractul de 74 de milioane de lei, au candidat separat în 2017. Mai mult, Siveco România a depus ofertă singură, fără să aibă nevoie de niciun subcontractant, deși contractul din 2017 avea o valoare mai mare decât cel câștigat recent.

În octombrie 2017, licitația era deja contestată. Potrivit unei investigatii HotNews.ro, contestația a fost făcută de firma Metalubs Balkans SRL, înființată în 2011, moment în care societatea se numea Scuba Libre Diving și avea ca obiect de activitate actiunile de distracție. Conform unor surse din cadrul APIA, Victor Codescu ar fi fost cel care controla societatea.

Firma acuza APIA că ar fi inclus în documentația licitației informații confuze și incomplete care ar avantaja operatori ca Teamnet și Siveco. Cele două companii au un istoric de contracte câștigate la APIA, unele dintre acestea fiind câștigate prin ofertă comună.

Scandalul s-a amplificat în noiembrie 2017, când Siveco a dat în judecată APIA după ce oferta companiei IT a fost exclusă de la licitație pe motiv că amenda primită de Siveco de la Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații similare organizate de APIA în 2008 și plata unor penalități de întarziere contractuale ar reprezenta cazuri de excludere din procedură.

Siveco a respins, în contestația făcută la tribunal, motivele invocate de APIA și a prezentat documente justificative potrivit cărora și ceilalți ofertanți, Teamnet și Telekom s-ar afla în situații fie similare, fie mult mai grave, dacă s-ar aplica aceeași interpretare a motivelor de excludere a Siveco din procedură.

'(...) este inexplicabil cum aceeași Autoritate Contractantă vigilentă (n.a APIA) nu a observat comunicatele repetate ale DNA prin care o persoană juridică (i.e. Teamnet International SA, precum și administratorul acesteia, domnul Padiu Bogdan) care are putere de control asupra ofertantului (i.e. Teamnet World Professional Services SRL si Ymens Teamnet SRL) este inculpată pentru fapte penale de corupție, evaziune fiscala, spălare de bani.', subliniază Siveco în contestația împotriva APIA.

Pentru detalii citește: Plata subvențiilor către fermieri riscă întârzieri: Siveco a dat în judecată APIA, dupa ce a fost exclusă de la licitația de peste 21,2 milioane euro pentru dezvoltarea si mentenanta sistemului IT destinat platilor catre fermieri

În iulie 2018, deși erau încă în litigiu, APIA a atribuit fără licitație către Siveco un contract de peste 5,1 milioane de lei pentru mentenanța sistemului IT destinat plății subvențiilor către fermieri. Urgența extremă, invocată de APIA în acest caz, a fost pericolul iminent de compromitere a datelor stocate în bazele de date.

Dosarul din instanță avea ca reclamant firma Siveco, iar pârâți erau:

- APIA

- Teamnet World Professional Services

- S&T Romania, în calitate de lider al asocierii cu Teamnet World Professional

- Telekom România Communications (n.a fostul Romtelecom).

Ce explicații dau APIA și Siveco pentru modul în care s-a stins până la urmă tot acest scandal

Cum datele portalul instanțelor de judecată indică faptul că litigiul dintre Siveco și APIA nu s-a încheiat, HotNews.ro a contactat ambele părți pentru a cere explicații legate de modul neobișnuit în care a fost atribuit contractul de 74 de milioane de lei pentru mentenanța softului APIA.

Principalele explicații furnizate de APIA au fost următoarele:

"Comisia de evaluare constituită la nivelul APIA a analizat cele trei oferte pe care le-a declarat neconforme. Toți ofertanții au contestat decizia de excludere din procedură și anulare a procedurii atât la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor cât și la Tribunalul Municipiului București. Toate contestațiile ofertanților au fost respinse și prin urmare procedura de achiziție a fost anulată și reluată la începutul anului 2019.

La noua procedură de achiziție s-a prezentat un singur ofertant, respectiv Asocierea formată din:

- Siveco România SA - lider de asociere

- World Professional Services - asociat

- Trencadis Corp (subcontractant)

- Soft Business Union (subcontractant)"

În legislația care reglementează achizițiile publice atât la nivelul României cât și la nivel european nu există nicio prevedere care să interzică participarea la o procedură de achiziție publică, după anularea unei proceduri anterioare, a acelorași ofertanți sau a unei asocieri formate dintr-o parte dintre ofertanții de la procedura anterioară.

Prin urmare comisia de evaluare desemnată de APIA a analizat oferta depusă numai prin prisma prevederilor legislației române și comunitare în vigoare. În acest sens oferta a fost declarată conformă în faza documentelor depuse de ofertant, raportat la cerințele autorității contractante din documentația de atribuire.

Facem precizarea că deși operatorii economici au fost aceiași în cadrul celor două proceduri de achiziție publică, oferta depusă de Asociere nu a fost identică cu ofertele depuse separat în cadrul primei proceduri anulate, drept pentru care deciziile comisiei de evaluare au diferit, acestea fiind luate în baza documentelor depuse de ofertant.", a precizat APIA.

  • În ce stadiu se află APIA în dosarul în care a fost dată în judecată de Siveco?

"Dosarul 7245/2/2018 revizuent Siveco România SA având ca obiect "litigiu privind achizițiile publice decizia nr. 4211/08/2018 Dosar 44202/3/2017" are prim termen în rejudecarea recursului data de 05.02.2020", se arată în răspunsul transmis HotNews.ro de către APIA.

De cealaltă parte, Siveco subliniază că procedura de achiziție publică​ din 2017 nu este identică cu cea din 2019 și că nu s-ar fi luptat în justiție cu celelalte firme participante la licitația din 2017, ci a solicitat respectarea de către APIA a principiului tratamentului egal pentru toate ofertele depuse în cadrul procedurii.

Compania explică pe larg (citește aici integral răspunsurile Siveco România la întrebările HotNews.ro) stadiul procesului în instanță și motivele pentru care a formulat cerere de revizuire la decizia Curții de Apel.

  • "Motivele principale pentru care am formulat cererea de revizuire vizează interpretarea adusă de instanțele de judecată cu privire la aplicarea prevederilor art. 167, alin. (1), lit. h) din Legea 98/2016, deoarece apreciem că (cel puțin) efectul practic al soluției Curții de Apel București contravine legislației europene prioritar aplicabile. Următorul termen în acest dosar este: 05.02.2020.", precizează Siveco.

Datele de pe portalul instanțelor arată că instanța a amânat luarea unei decizii în acest dosar, noul termen fiind acum 18.03.2020.

  • Totuși, cum explică Siveco asocierea cu firme care în cadrul licitației din 2017 au candidat separat?

"Decizia SIVECO Romania de a participa împreună cu alți operatori economici la procedura de achiziție organizată de APIA pentru atribuirea acordului – cadru ”Servicii de mentenanță, extindere si dezvoltare a sistemului informatic al APIA”, publicată în SEAP în cadrul anunțului de participare cu nr. CN1008697/31.01.2019, inclusiv cu World Profesional Service SRL, este o decizie comercială în conformitate cu strategia operațională a companiei și cu dispozițiile legale în vigoare privind domeniul achizițiilor publice și concurențiale.", declară compania.

Siveco a detaliat în răspunsurile căre HotNews.ro volumul de muncă necesar acestui sistem IT, susținând că "dat fiind numărul mare de experți care trebuie alocați pentru implementarea proiectului de la APIA, precum și calificările acestora, colaborarea mai multor operatori economici prin depunerea unei oferte în asociere, conform dispozițiilor legale în vigoare, este firească."