DOCUMENT Ordonanța pentru anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial: alegătorii pot vota la orice secție din țară / Prevederea a fost contestată de toate partidele, mai puțin PNL și USR - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1259miercuri 23 iun 2021

DOCUMENT Ordonanța pentru anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial: alegătorii pot vota la orice secție din țară / Prevederea a fost contestată de toate partidele, mai puțin PNL și USR

de D.D. Vineri, 14 februarie 2020, 16:45
- a A+
Imagine
Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial. Actul normativ a ajuns și la Senat şi va fi discutat, luni, în Biroul Permanent și prevede că românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate. În străinătate, votarea va dura 3 zile, iar numărul parlamentarilor pentru diaspora a fost dublat de la 6 la 12.


Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară. Prevederea este contestată de toate partidele, cu excepția PNL și USR.

Potrivit ordonanței de urgență, care a fost adoptată în 4 februarie, cu o zi înainte ca Guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură, se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți și sunt reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.

În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilește, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate. În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării.

Guvernul a reglementat atât situația în care cele două perioade electorale, pentru locale și parlamentare, se suprapun, dar cele două scrutine sunt organizate la date diferite, precum și situația în care alegerile locale și parlamentare anticipate din acest an ar urma să fie organizate în aceeași zi.
  • "Art. 7: (1) În cazul în care perioada electorală corespunzătoare alegerilor parlamentare anticipate începe în timpul unei perioade electorale aferente altor alegeri generale, organismele electorale constituite sau care se vor constitui în cadrul acelui scrutin vor indeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripție, oficiile electorale și birourile electorale ale sectiilor de votare.
  • (2) În cazul în care după data începerii perioadei electorale corespunzatoare alegerilor parlamentare anticipate începe perioada electorală aferentă altor alegeri generale, organismele electorale constituite sau care se vor constitui pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate vor îndeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevazute de legea care reglementeaza scrutinul respectiv.
  • (3) În cazurile prevazute de alin. (1) și (2), votarea va avea loc la date diferite".
În situația în care alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alegerilor locale generale din anul 2020, în țară, alegatorii voteaz[ în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea "VOTAT", pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale, cu semnături distincte pentru fiecare tip de scrutin, mai prevede actul normativ.

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, candidaturile sunt admise sau respinse, după caz, până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor.

Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență începe la 48 de ore de la data dizolvării Parlamentului.
CONSULTĂ AICI TEXTUL ORDONANȚEI

Ordonanța de Urgența a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, spune că există probleme de neconstituţionalitate ridicate de Consiliul Legislativ şi speră că Avocatul Poporului va sesiza CCR.

"Am verificat avizul Consiliului Legislativ şi am constatat o serie de argumente ale Consiliului Legislativ care au fundamentat avizul negativ al Consiliului. Nu e vorba numai de aspecte de fond dar sunt aspectele de neconstituţionalitate care viciază grav adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru că solicitarea avizului s-a făcut pe data de 5 februarie, când Guvernul a fost demis", spune Corlățean, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că o discuție cu privire la această OUG va avea loc și luni, la Biroul Permanent. "Urmează să o punem pe ordinea de zi a Biroului Permanent şi o să avem o discuţie acolo, vom vedea care sunt paşii de urmat cu privire la acest subiect. Am luat notă de comentariile publice făcute de Avocatul Poporului, singurul care poate ataca direct la Curtea Constituţională şi sper că va fi făcută această sesizare", a mai spus președintele interimar al Senatului.


8179 de afisariSpaima-i mare pt. partidele atarnatoare
Plagarus [utilizator], Vineri, 14 februarie 2020, 19:22
+14/20
Oare ar trebuii sa voteze doar Codrenii membri de partid ?
In principiu ai dreptate...
LiviuX [utilizator], Vineri, 14 februarie 2020, 19:07
+9/11
Dar parca nu stii ca la noi totul e dictat de interesele de moment, ca putin le pasa politicienilor de alegatori?
Nu sunt insa de acord cu ceea ce spui relativ la cei plecati din tara. In primul rand ca avand cetatenie, au si drept de vot. Apoi, cum dovedesti de cati ani sunt plecati, ca au rupt legaturile cu tara?
Cel mai simplu si mai corect s-ar rezolva prin vot electronic, iar asta inclusiv la sectiile fizice de votare. Pe baza CNP-ului scanat de pe buletin, pasaport, carte de identitate, ti se vede resedinta, iti apare pe ecran buletinul de vot corespunzator resedintei si votezi! Idiferent unde esti! Si evident tot asa se elimina si votul multiplu, al celor decedati, etc. Dar se vrea asta?...
inca 20 de comentarii comenteaza