Copilul de 4 ani din Piteşti a murit din cauza anesteziei, arată primele concluzii ale autopsiei efectuate de medicii legiști, au declarat surse din cadrul Institutului Național de Medicină Legală pentru Mediafax. Potrivit acestora, băiețelul nu avea alte probleme de sănătate. Substanțele folosite pentru anestezie la clinica privată din Piteşti i-ar fi provocat un stop cardio-respirator copilului de 4 ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Sănătății a anunțat marți că micuțului i-a fost făcută anestezie generală cu propofol, deși clinica stomatologică nu are autorizație pentru a face anestezii totale.

Băiețelul de 4 ani a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Pitești, după ce i s-a făcut anestezie generală în cabinetul stomatologic din Pitești. Ulterior, a fost transferat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din București. Organele sale au cedat unul câte unul, micuțul a intrat în moarte cerebrală iar în cele din urmă a murit miercuri seară.

Copilului de 4 ani i-a fost administrat un cocktail de anestezice - un cocktail cu propofol dormicum - fără a se respecta "normele minime de securitate", a declarat marți ministrul Sănătății. Victor Costache a adăugat că "din păcate, nu este un fenomen punctual, se întâmplă pe larg la nivel naţional". Potrivit ministrului Sănătății, Cabinetele stomatologice din România folosesc pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să aibă autorizații pentru a folosi anestezia generală, iar aceasta reprezintă o practică, nu un fenomen punctual. Victor Costache a promis că "se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a unității şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii".

Dosarul copilului mort a fost preluat, joi, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, iar cercetările în acest caz se fac pentru ucidere din culpă. Deocamdată nu a fost nimeni pus sub acuzare, ancheta fiind pentru faptă.

Inspecția Sanitară de Stat a suspendat complet activitatea clinicii stomatologice Teddy Care din Pitești, după decesul copilului de 4 ani.

Citește și: