​Agenția de rating Moody’s a transmis o informare către investitori cu privire la România privind situația politică și economică. Astfel, în document se vorbește despre faptul că țara noastră aparține categoriei reziduale a țărilor UE care au deficite gemene.

Moody'sFoto: Moody's

„Așa cum ne așteptam, datele BNR confirmă deteriorarea contului curent al balanței de plăți cu 10,5 miliarde euro (-4,7% din PIB), de la 9 miliarde euro (-4,4% din PIB) în 2018. Nivelul este ușor sub estimările noastre pentru 2019 (-4,9 din PIB)”, se arată în document.

Potrivit acestuia, creșterea deficitului de cont curent reflectă creșterea dezechilibrelor macroeconomice ale țării.

„România aparține categoriei reziduale a țărilor UE care au deficite gemene: în 2019, deficitul de cont curent a fost însoțit de un deficit fiscal de peste 4% din PIB”, menționează sursa citată.

Conform documentului, dependența României de finanțarea pe termen scurt expune poziția balanței de plăți la fluctuații în ceea ce privește încrederea investitorilor.

• Exprimându-și îngrijorarea cu privire la tendința de deteriorare a poziției externe a țării, membrii Consiliului de administrație al BNR au reiterat, în ianuarie 2020, necesitatea unei „corecții ordonate a dezechilibrului extern, în principal printr-o ajustare fiscală”.

„Știrile despre creșterea deficitului de cont curent vin pe fondul unei situații politice fluide în România: pe 5 februarie, Parlamentul a retras votul de încredere Guvernului liberal condus de Ludovic Orban. Pierderea votului de încredere pare a fi o strategie deliberată a executivului pentru că alegerile anticipate pot fi declanșate doar după respingerea a două Guverne într-o perioadă de 60 de zile. Într-un asemenea scenariu, Iohannis va putea dizolva Parlamentul”, mai arată Moody’s.

Din perspectiva creditului, spune Agenția, organizarea alegerilor anticipate ar putea duce la implementarea unei noi agende politice.

• Un Guvern proaspăt ales cu un mandat clar pentru a aborda provocările economice și fiscale ale țării ar putea fi un lucru pozitiv. Acestea fiind spuse, situația rămâne fluidă, iar incertitudinea cu privire la evoluțiile politice este la un nivel ridicat.