​România are un nivel foarte scăzut al intermedierii financiare, susține Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a Românie (BNR). El a precizat că suntem în urma celorlalte țări din Uniunea Europeană (UE), pe deoparte fiind din motive ce țin de companii, iar pe de altă parte de bănci.

Eugen RadulescuFoto: Arhiva personala

„Am un set de cifre care arată cât de departe suntem față de alte țări, de toate celelalte țări din UE, de fapt. Raportul creditelor ca procent din PIB era de 27% în septembrie anul trecut. După noi este Ungaria cu 35%, în timp ce media europeană este 96%. Creditele către companii în România reprezintă doar 12% din PIB. Când vorbim de 4% din PIB care reprezintă credite pentru investiții, realizăm că avem un foarte lung drum de parcurs”, a spus Rădulescu, într-o dezbatere organizată la Banca Centrală.

Sunt motive de toate părțile, spune el.

„Pe deoparte sunt companiile. Numărul de firme cu capital negativ este uriaș. Sunt mai mult de 200.000 de companii (în această situație n.r.). Desigur, acele companii nu se vor califica niciodată pentru un împrumut de investiții. Cine ar putea fi așa inconștient să aprobe un împrumut pentru o companie care are capital negativ?”, afirmă reprezentantul BNR.

Asta nu e tot, spune el, precizând că avem un mare nivel al arieratelor în economie.

„Nivelul plăților restante cu partenerii comerciali era în decembrie 2018 de 9% din PIB. Este uriaș. Transformă relațiile comerciale într-o loterie”, a explicat el.

• Nu vreau să spun că tot ce nu funcționează este din vina companiilor. Nici băncile nu-și fac treaba.

El vorbit despre un studiu vechi de câțiva ani. A spus că a luat un eșantion mare de cereri de credite de la companii. Unele dintre ele au fost acceptate de bănci, altele nu. A descoperit că rata performanței bune ale companiilor printre cele care nu au fost acceptate de bănci era mai mare, decât cele acceptate de bănci.

Rădulescu a dat de înțeles că ar fi fost la fel de simplu ca banca să aleagă aleator pe cei care primesc credite.

„Este evident că băncile trebuie să-și îmbunătățească calitatea personalului. Avem companii foarte bune care lucrează de ani buni, au performanțe bune dar nu reușesc să ia un credit de la bancă pentru că banca oferă ori condiții proaste sau, alternativ, nu oferă deloc împrumut. Cei din partea băncilor trebuie să facă mai mult pentru a alege clienții buni și a le aproba credite”, afirmă el.

Comparativ cu numărul companiilor pe care îl avem, undeva în jurul a 600.000, spune el, a identificat 9.000-10.000 companii care s-ar putea califica, în mod normal, pentru un împrumut, dar nu reușesc: ori pentru că nu vor să împrumute bani de la bănci, ori băncile nu vor să le împrumute sau o combinație a celor două.

„Dacă acele companii ar merge la bănci să împrumute bani și ar reuși acest lucru, în cazul ăsta, nivelul intermedierii financiare s-ar dubla”, a explicat Eugen Rădulescu.