​Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că proiectele de Ordonanțe de Urgență referitoare la fonduri europene, aflate printre cele 25 aprobate săptămâna trecută, nu vor mai fi publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că nu mai intră în vigoare. În ceea ce privește motivul, Orban a făcut referire la "pârâcioșii" care blochează procesul de absorbție. Premierul a cerut schimbarea modalității de reglementare în privința fondurilor europene și să fie aprobate măsuri, precum cele legate de extinderea distribuției de gaze, prin Hotărâri de Guvern. Altele prin ordine de ministru sau proiecte de legi în Parlament.

Orban in sedinta de guvernFoto: Facebook Guvern

"Am luat decizia de a nu publica ordonanțele de urgență pe care le-ați înaintat în ședința de Guvern. Tema este mult prea delicată. Deja pârâcioșii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbție, deja au început să trimită tot felul de pâre. Tema este prea delicată, fiind vorba de fonduri europene, noi nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit, și mai ales planurile de măsuri, astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie discutabile și contestabile", a spus premierul Ludovic Orban.

Acesta a cerut ministrului fondurilor europene Marcel Boloș ca pe fiecare dintre măsuri să pregătească soluții de reglementare, prin hotărâri de Guvern, prin ordine de ministru sau proiecte de legi în Parlament. "Acolo unde este nevoie de lege, pregătiți proiect de lege și le înaintăm prin intermediul grupurilor parlamentare. Acolo unde nu este nevoie de lege, știm foarte bine că lansarea Programului de extindere a distribuției de gaze, cel puțin pe exercițiul financiar actual, se poate realiza realiza și prin acte normative care să nu aibă forța unei legi, prin HG-uri sau ordine de ministru. Peste tot unde puteți reglementa prin HG sau ordine de ministru să procedați în consecință. Ceea ce necesită reglementări cu caracter de lege, pregătiți proiect de lege pe care să-l înaintăm în Parlament", a mai spus Orban.

UPDATE Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a spus, la finalul ședinței, că ordonanțele au primit observații tehnice de la ministere și vor fi transpuse în proiecte de lege. "Sunt cinci ordonanţe de urgenţă, aşa cum a menţionat şi domnul prim-ministru, sunt aceste observaţii tehnice care presupun această procedură legislativă de transformare a lor în proiecte de legi şi vom urma acest curs. Observaţiile tehnice care au fost formulate de către ministerele de linie presupun un anumit tip de procedură legislativă, adică transformarea lor în proiecte de legi", a spus Boloș.

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea a criticat, zilele trecute, modul în care au fost aprobate ordonanțele de urgență pe fonduri eropene, atacându-l și pe ministru, spunând că este "penibil". Ghinea spunea chiar în ziua în care Guvernul a picat prin moțiune de cenzură, că proiectele de OUG sunt modificate după ce au fost aprobate. Ulterior a revenit cu noi atacuri asupra PNL, Guvernului și ministrului fondurilor europene.

"Am atras atenția săptămâna trecută că la OUG-ul anunțat de guvern încă se lucra pe fond la MFE, DUPĂ ce guvernul fusese picat și nu mai avea dreptul să emită OUG. Boloș ș-a oțărât la mine. Omul a fost un birocrat gri toată viața - este unul dintre eternii directori de prin Fonduri Europene, unul dintre beneficiarii permanenți ai unui sistem stupid menit doar să toace banii europeni, fără impact real. Și el legiferează prin OUG, fără consultare, fără perspective reale de reforme, ce se va întâmpla până în 2030. USL este complet funcțional pe domeniul Fonduri Europene, frăția directorimii transpartinice pupă clanța și la PSD și la PNL, ca să nu se schimbe nimic", a spus Ghinea.

Acest atac a fost lansat pe Facebook după de a citit pe HotNews.ro o declarație a secretarului general al guvernului care spunea că o ordonanță pe fonduri europene nu va mai fi transmisă deloc având nevoie de modificări pe fond.

Citește Mai multe OUG pe fonduri europene au fost aprobate marți: Bani europeni pentru racordarea la gaze. Finalizarea unor proiecte pentru a evita returnarea a 2 miliarde lei