Inflația a coborât în ianuarie la 3,6%, potrivit unui anunț făcut joi dimineața de Institutul Național de Statistică. Alimentele s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01% iar prețul mărfurilor nealimentare a urcat cu 2,68%, mai arată datele INS. Biletele de avion (scumpiri de 50%), serviciile poștale (7,4% creșteri de preț) și energia termică (mai scumpă în ianuarie cu aproape 3%) conduc în topul scumpirilor.

BNR a redus uşor prognoza de inflaţie pentru acest an, la 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anticipează o scădere a preţurilor „până la Paşte”, după care inflaţia va urma să se plaseze pe o traiectorie ascendentă, dar în interiorul intervalului ţintei.

„Prognoza de inflaţie nu arată deloc rău, să sperăm că se va realiza”, a spus, marți, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, potrivit Mediafax.

Mugur Isărescu anticipează o scădere a prețurilor „până la Paște”, iar la sfârșitul primului trimestru al anului, inflaţia ar urma să ajungă la 2,8%.

În prezentarea sa, Isărescu a spus că preţurile carburanţilor ar urma să scadă pe fondul epidemiei de coronavirus, care a redus cererea de petrol şi a condus la o scădere a preţului ţiţeiului.

BNR vorbeşte şi de influenţa perioadei extinse de subperformanţă din industria prelucrătoare a partenerilor externi ai României şi din comerţul internaţional.

În privinţa evoluţiei inflaţiei din ultima perioadă, BNR pune depăşirea limitei superioare a intervalului de variaţie din ultimul trimestru al anului trecut pe şocul venit din partea preţului cărnii de porc, ca urmare a epidemiei globale de pestă porcină africană, precum şi a preţurilor în creştere ale fructelor proaspete, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile, alături de influenţa nefavorabilă a combustibililor.

Inflaţia estimată pentru anul viitor este 3,2%, la acelaşi nivel cu cel din prognoza anteriorară, instituţia mizând pe reducerea preţurilor la combustibil.