Premierul desemnat Ludovic Orban a fost întrebat vineri despre lipsa avizului Consiliului Legislativ pentru ordonanța prin care pacienții cu boli cronice se vor putea trata și în clinici private. El a spus că "este o problemă secundară” dacă ordonanțele emise în ședința de marți a Guvernului aveau avize sau nu, cel mai important fiind ca acestea să fie publicate în Monitorul Oficial.

Guvernul OrbanFoto: Hotnews

"Ordonanța de Urgență (pe sănătate - n.r) și toate ordonanțele au fost adoptate în corpul actului normativ. (...) Asta (avizul Consiliului Legislativ - n.r.) e o problemă secundară. Problema cea mai importantă e ca ordonanțele să fie publicate în Monitorul Oficial, să intre în vigoare, pentru că e vorba de ordonanțe extrem de importante pentru România”, a declarat Ludovic Orban, vineri, într-o conferință susținută la Balș.

El a mai spus că dacă va exista o sesizare în acest sens la CCR, "Curtea are dreptul să se pronunțe".

Orban a argumentat din nou că emiterea celor 25 de ordonanțe din ultima ședință a Guvernului era necesară, fiind rezolvate și mai multe situații apărute în urma unor decizii ale CCR.

"Spre exemplu, în decembrie, CCR a declarat neconstituțional un articol din Legea Educației, prin care nu se mai poate subvenționa transportul elevilor. Și i-am obligat să aducem textul de lege în cadrul constituțional, să putem permite Ministerului Educației să continue programul de subvenționare. A fost menționată sintagma abonament în cazul elevilor, ca fiind neconstituțională. Deci am dat OUG pentru a permite subvenționarea”.

Premierul desemnat a mai susținut că "în spatele fiecărei ordonanțe adoptate marți a existat un motiv solid, puternic, legitim și emiterea acestor acte normative erau fundamentale, fie pentru economie, fie pentru nevoi ale românilor".

CITEȘTE ȘI: