CCR: Interceptările SRI, pe mandate de securitate națională, nu mai pot fi folosite ca probe / Decizia, după o sesizare a lui Zgonea - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0683duminică 16 mai 2021

CCR: Interceptările SRI, pe mandate de securitate națională, nu mai pot fi folosite ca probe / Decizia, după o sesizare a lui Zgonea

de V.M. Marţi, 4 februarie 2020, 20:01
- a A+
Imagine
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis marţi o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Codul de procedură penală care se referă la folosirea interceptărilor în cadrul proceselor penale, informează Agerpres. Practic, decizia CCR ar putea invalida interceptări realizate de SRI pe mandat de securitate națională.


Curtea Constituţională a luat în dezbatere o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.139 alin.(3) din Codul de procedură penală, coroborate cu cele ale art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.

Art. 139 alin.(3) din Codul de procedură penală prevede: "Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege".

Art. 11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 stipulează: "(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: [...] d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni".

Cu majoritate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.139 alin.(3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale "în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991".

Pe de altă parte, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.
13656 de afisari///
GemstonePig [utilizator], Marţi, 4 februarie 2020, 20:40
+60/68
In curand spionii altor tari,infractorii internationali, traficantii si asasinii in tranzit vor da in judecata statul roman si vor castiga la CCR.
ANTI-ROMANI!
Uhm [utilizator], Marţi, 4 februarie 2020, 22:04
+40/48
Bine zis! Nu cred ca exista la ora actuala dusmani mai mari ai romanilor decat propria lor curte constitutionala.
inca 57 de comentarii comenteaza