VIDEO Ambasadorul României la Londra: Românii din Marea Britanie nu au motive de îngrijorare, cel puțin până în decembrie 2020 / Ce trebuie să facă cei care se simt discriminați - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2501marţi 26 oct 2021

VIDEO Ambasadorul României la Londra: Românii din Marea Britanie nu au motive de îngrijorare, cel puțin până în decembrie 2020 / Ce trebuie să facă cei care se simt discriminați

de I.H. Vineri, 31 ianuarie 2020, 15:09
- a A+
Imagine
Nici românii stabiliți în Marea Britanie nici cei care vor să plece în Regatul Unit, după Brexit, nu au motive de îngrijorare, cel puțin până la 31 decembrie 2020, când se încheie perioada de tranziție, spune ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. Potrivit acestuia, toți cei care vor să trăiască, să muncească, să studieze în Marea Britanie vor putea veni fără niciun fel de impedimente până la 31 decembrie 2020, sub condiția de a se înregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident, până la 30 iunie 2021.
Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană vineri, la ora 23:00 GMT, punând capăt celor 47 de ani de apartenență la blocul comunitar.

Ambasadorul României la Londra le transmite românilor că nu au niciun motiv de îngrijorare și că până la finalul anului pot călători în continuare cu cartea de identitate, fără niciun fel de condiționare de viză. De asemenea, condițiile de ședere în UK rămân neschimbate pentru toți cei care vor să locuiască, să muncească să studieze și vor veni până la data de 31 decembrie 2020, sub condiția de a se înregistra pentru statutul de rezident în cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusă de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni.

Ce spune Dan Mihalache:
  • "După cum știți, pe 31 ianuarie Regatul Unit al Marii Britanii va ieși în mod oficial din UE. Sunt câteva lucruri importante pe care aș dori să le subliniez.
  • În primul rând, nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește dreptul la liberă circulație al cetățenilor români în Marea Britanie. Și după 31 ianuarie se va putea intra în Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără niciun fel de conditionalități legate de viză. Veți putea călători în continuare în această țară.
  • În al doilea rând, condițiile de ședere în Regatul Unit rămân neschimbate. Toți cei care doresc să trăiască, să muncească, să studieze în Marea Britanie vor putea veni fără niciun fel de impedimente până la data de 31 decembrie 2020, sub condiția de a se înregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident până la 30 iunie 2021. Deci practic nu există, cel puțin în această perioadă de tranziție, motive de îngrijorare în ceea ce privește statutul cetățenilor români.
  • Subliniez faptul că e important ca în această perioadă de tranziție cei care doresc să se stabilească aici să își dobândească acest statut de pre-rezident pentru cei care au o vechime mai mică de 5 ani sau pentru cei care doresc să vină în continuare, și statutul de rezident pentru cei care au o vechime mai mare de 5 ani, urmând ca după această perioadă de tranziție modul de stabilire în Regatul Unit să fie reglementat printr-o legislație specială.
  • Urmărim în special orice formă de discriminare care ar putea exista la adresa cetățenilor români, orice fel de exces pe care la un moment dat cineva l-ar putea face, fie că e vorba de autorități publice, autorități de frontieră, fie că este vorba de firme private. Suntem în continuare în dialog cu autoritățile britanice pe această temă.
  • Nu sunt, repet, în momentul de față, motive de îngrijorare. Nu este o decizie neapărat fericită din punct de vedere al construcției europene. Vom încerca în viitor să reglementăm pe alte baze relația noastră bilaterală dintre Marea Britanie și România, astfel încât drepturile cetățenilor noștri să fie respectate.
  • Dacă vor exista cumva anumite acte de discriminare, vă rugăm să vă adresați ambasadei României la + 4407503882992 sau la adresa de e-mail: Londra.brexit@mae.ro".
Până la 31 decembrie 2019, 435.700 de români au aplicat pentru Settled Status sau Pre-Settled, conform situației publicate de autoritățile britanice (Home Office) la data 16 ianuarie 2020.

Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii, pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip - Pre-Settled Status - stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent - dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii - însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Procedura de depunere a cererilor pentru statutul de rezident permanent a început în martie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2021. Potrivit datelor oficiale prezentate de Londra, până acum, 2,5 milioane de cetățeni au obținut deja statutul care le permite să trăiască, să muncească sau să studieze în Regatul Unit, după ieșirea din blocul comunitar.


1461 de afisariBrexit
Mazeta [utilizator], Vineri, 31 ianuarie 2020, 17:32
+4/6
Ieșirea MB din UE le va permite englezilor să aleagă pe sprânceană românii tineri, inteligenți și buni de muncă. Ceilalți vor fi trimiși în mue. Fundurile britanice pot fi spălate și mai ieftin.
stai sa vezi cand vine vremea pensiei
Je__ [utilizator], Vineri, 31 ianuarie 2020, 20:34
+3/3
ca asta a fost si unul din punctele de negociere ale lui Cameron, inainte de a declansa referendumul

Polonezii si est-europenii au muncit 30 de ani in UK, si acum vor sa primeasca pensie de UK, traind acasa la ei

Dar MUMU, ca or sa fie acorduri bilaterale si daca ai drept de rezidenta si ai domiciliu in UK, vei primi pensia in UK, nu mai ai residenta si nici domiciliu....vei primi pensie la tine acasa, convertita la valoarea pensiilor din tara ta

Asa se face businesul baieti....extragi plus valoarea cat e tinerete, si apoi inchizi pravalia si declari falimentul....fraierii raman cu buzele umflate

Acusi vine nota de plata si pentru noi de la restu europei....idem....ca asa e in colonie
inca 4 comentarii comenteaza