La începutul acestui an, Institutul Cervantes din București a demarat o colaborare inedită cu bine-cunoscutul artist vizual român Pisica Pătrată: timp de câteva săptămâni, acesta a creat trei picturi murale în holul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.

Pisica Patrata la Institutul CervantesFoto: Institutul Cervantes Bucuresti

Astfel, principalul spațiu de popularizare a culturii Spaniei și a țărilor de limba spaniolă în capitala țării noastre începe anul cu un eveniment-manifest, reprezentativ pentru profilul pe care își propune să îl aibă Institutul Cervantes din București începând din 2020.

„Pentru Institutul Cervantes din București, acest proiect reprezintă o încercare de repoziționare în prim-planul culturii bucureștene, dând credit unui curent artistic nou, uneori controversat, dar cu siguranță unul dintre cele mai importante din istoria artelor contemporane. Și asta cu ajutorul unuia dintre cei mai talentați artiști vizuali români, Pisica Pătrată”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din București.

Piesa principală a proiectului o reprezintă compoziția din holul central, creație care însumează toate preocupările recente ale artistului: relațiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său, grupate generic sub numele de Pisica Pătrată. O compoziție ce poate fi citită evolutiv, ca o frescă narativă, sau ca un întreg static, ori ca registre de interes ce descriu bucuria, iubirea, nebunia, violența, gândirea superioară, evoluția. O încercare de a-l provoca pe privitor să pătrundă în lumea propusă de artist și să o interpreteze, dându-i noi valențe.

Complexul de lucrări este completat de alte două creații realizate în stiluri diferite: una care îmbie la visare, iar cealaltă, mai riguroasă, dar ușor hipnotică prin repetitivitate.

În toate, însă, se regăsește câte un mic detaliu care face legătura cu spațiul în care sunt create.

Evenimentul de lansare va avea loc luni, 3 februarie, începând cu ora 19.00 (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38), în prezența artistului, a E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, și a directorului Institutului Cervantes din București. Vernisajul va fi urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA PĂTRATĂ, live-drawing). Prezența la eveniment este liberă, în baza unei rezervări prin e-mail, trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.