Îl invinsese pe Nadal de patru ori în carieră, dar niciodată la un Grand Slam. Clipa mult așteptată a sosit: Dominic Thiem a trecut în patru seturi de Rafa (6-7(3), 6-7(4), 6-4, 6-7(6)), la capătul unui meci în care austriacul a zburat pe teren dintr-o parte în alta. Domi a făcut minunat tranziția din defensivă în ofensivă, iar ibericul a fost depășit cu propiile arme. Thiem este pentru prima dată în carieră în semifinalele de la Australian Open.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inspirându-se parcă de la conaționalii campioni săritori cu schiurile (Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, etc) Dominic a zburat în control pe tot terenul, reușind să transforme în multe situații atacurile lui Nadal în ceva banal.

Thiem s-a apărat formidabil, a acoperit incredibil terenul și a reușit să lovească decisiv atât din defensivă, cât și din ofensivă.

Nadal nu a prea avut timp să-și dea seama ce se întâmplă, adversarul lovind mingea cu mult înainte ca ea să ajungă în punctul maxim al înălțimii.

Rod Laver Arena a avut ocazia să vadă un adevărat recital ofensiv al austriacului, Thiem reușind o multitudine de lovituri direct câștigătoare în fața unei defensive care de-a lungul timpului a speriat pe mulți.

Austriacul s-a dus la 2-0 la seturi după ce s-a impus în două tiebreak-uri (la 3 și la 4).

Ce are să-și reproșeze Nadal?

A avut break în față în primele două seturi (în cel de debut chiar a servit la 5-4 pentru a închide manșa), dar nu a reușit să rămână concentrat și să profite de avantajul avut. Nu a fost inspirat de la lansare, iar Dominic a avut tăria mentală să revină de fiecare dată.

Cunoscut pentru ambiția fantastică pe care a arătat-o de-a lungul carierei, Nadal a strâns rândurile, a făcut break-ul la 5-4 și a trimis partida într-un set patru.

Dramatismul a atins cote înalte în această manșă: mai prezent în joc, Dominic a făcut break-ul, s-a mers cu serviciul până la 5-4, moment în care Nadal a arătat cât de greu este învins: a supraviețuit, a făcut break-ul și a trimis setul spre al treilea tiebreak.

Două mingi de meci salvate, dar cam atât

Nici de acestă dată tiebreak-ul nu a fost prietenos cu Rafa. S-au făcut multe minibreak-uri, iar Dominic a ajuns să conducă cu 6-4 (două mingi de meci). Austriacul nu a profitat nici de acest moment favorabil, iar Nadal a egalat la 6.

O minge cu banda fileului (i-a schimbat ușor traiectoria) și o eroare pe forehand a lui Rafa, iar austriacul a obținut prima sa victorie de la un Grand Slam în fața ibericului (7-6/6).

Duelul formidabil de pe Rod Laver Arena s-a întins pe durata a patru ore și zece minute.

Ofensiva totală a lui Dominic este înfățișată cum nu se poate mai bine de loviturile câștigătoare: 65. Să bifezi atâtea execuții în fața unei defensive precum cea a lui Rafa este cu adevărat o performanță care primește cadoul calificării, în premieră, în semifinalele de la Australian Open.

Aici poți urmări un rezumat al partidei dintre Thiem și Nadal:

Dominic Thiem și punctul izbăvitor:

Cum arată bucuria unei victorii la GS în fața lui Rafa:

Thiem și Nadal:

Nadal își ia la revedere de la Australian Open:

Semifinale:

Novak Djokovic vs Roger Federer (joi, de la ora 10:30)

Alexander Zverev vs Dominic Thiem (vineri, de la ora 10:30)