Bărbatul arestat anul trecut pentru că a vrut să fure o copie a Magna Carta, folosind un ciocan pentru a sparge geamul vitrinei în care era expusă, a susținut că a recurs la acest gest pentru că s-ar fi îndoit de ”autenticitatea” documentului, rezultă din audierile în fața instanței.

HotNews.roFoto: Hotnews

Magna Carta este unul dintre cele mai importante documente din istoria Angliei care stă la baza sistemului politic britanic, în condițiile în care Regatul Unit nu are o constituție scrisă.

Magna Carta datează din 1215 și a fost emisă în timpul domniei regelui Ion Fără de Țară, documentul vizând acordarea unor drepturi fundamentale pentru cetățeni și limitarea puterii monarhului.

Documentul expus este unul dintre cele patru exemplare existente.

Mark Royden, din Canterbury, Kent, este acuzat că, în octombrie anul trecut, a încercat să spargă geamul vitrinei pentru a lua copia documentului vechi de peste 800 de ani, expus la Catedrala Salisbury, scrie BBC News.

Geamul era însă mult prea rezistent, iar alarma s-a declanșat. Turiștii și o parte din personalul de la catedrală au fugit după bărbat, infractorul fiind prins. El i-a amenințat cu ciocanul.

Bărbatul neagă toate acuzațiile ce i se aduc.

În momentul în care a fost dus la poliție, acesta mirosea a alcool și avea deja pregătită o ”declarație ciudată”. Se pare că se îndoia de autenticitatea documentului”, au spus anchetatorii.

Bărbatul a comentat: ”Nu-mi puteți vorbi mie despre Sfântul Graal, ca să zic așa. Dacă găsești o pungă pe jos, pe care scrie cocaină, o duci la testare. La fel și cu Sfântul Graal, ai nevoie de o testare cu carbon”.